Nogomet
153

Velika pobjeda Olimpica: Sarajevo porazom ostalo na četvrtom mjestu, Borac i Slavija ispali

Piše: O. T.
Sarajevo - Olimpic 1:3 (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Utakmicama 30. kola kompletirana je sezona BHT Premijer lige. Široki Brijeg je pobjedom nad Radnikom iz Bijeljine na Pecari (5:0) ovjerio plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu, Sarajevo je uprkos porazu ostalo na četvrtom mjestu i nada se Evropi, a u niži rang putuju Borac, Slavija, Travnik, Rudar Prijedor, Drina Zvornik i Velež.

Sarajevo je na Koševu poraženo od Olimpica (3:1) koji je ovom pobjedom osigurao opstanak. Handžić (47'), Kovačević (autogol, 74') i Hebibović (79') pogađali su za Olimpic, a jedini gol za Bordo tim postigao je Benko u 52. minuti.

Široki Brijeg je golovima Krstanovića (5', 49' i 88'), Wagnera (39') i Ajayija (77') rezultatom 5:0 pobijedio Radnik iz Bijeljine (5:0) koji je igrao u izmijenjenom sastavu pošto se čuva za uzvrat finala Kupa BiH protiv Slobode.

Željezničar je u gostima protiv Slavije bio na pragu da zauzme četvrto mjesto na tabeli, ali na kraju je bilo 1:1. Djermanović je u 74. minuti doveo Plave u vodstvo, a za konačnih 1:1 pogodio je Spalević u 85. minuti.

Čelik je u Zenici golom Karića pobijedio Mladost Doboj-Kakanj (1:0), dok je Rudar Prijedor s visokih 4:0 pobijedio Velež na domaćem terenu.

Travnik je kod kuće savladao Drinu iz Zvornika rezultatom 4:2. Vitez je remijem sa Borcem u gostima (2:2) osigurao opstanak i poslao Borac u niži rang.

Ko putuje u Evropu, a ko ispada?

Zrinjski kao šampion putuje u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Sloboda i Široki Brijeg su sigurni učesnici u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Sarajevo se nada da Sloboda osvoji Kup BiH kako bi Bordo klub ostvario plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu sa četvrtog mjesta.

U niži rang putuju Borac, Slavija, Travnik, Rudar Prijedor, Drina Zvornik i Velež.

Tabela: