Korak po korak do Evrope
0

Velež ide u Francusku na pripreme

Sarajevo-x.com
FK Velež
FK Velež
Fudbaleri Veleža završni dio priprema obavit će u Francuskoj od 18. do 31. jula. "Rođeni" će sa sarajevskog aerodroma otputovati put Zuricha 18. jula u ranim jutarnjim satima, da bi nakon slijetanja u švicarski grad autobusom došli do baze u Mayenne, u okolici Lavala. Riječ je o sportskom centru kojeg koristi i francuski drugoligaš Laval za svoje pripreme.

Uu Plougonvenu "Rođeni" će 23. jula odigrati prvi pripremni meč sa francuskim prvoligašem Brestom. Nakon toga se vraćaju u svoju bazu u Mayenne, gdje će raditi do 26. jula, kada će se se prebaciti u Champagnole, koji se nalazi u blizini Sochauxa.

Meč sa Sochauxom

Naredni kontrolni meč na rasporedu je 27. jula sa Sochauxom, učesnikom UEFA lige ove sezone i kojeg sa klupe predvodi naš Mehmed Baždarević. Tri dana poslije toga, "Rođeni" će u Chambon sur Lignonu odigrati i posljednji meč na ovogodišnjoj francuskoj turneji. Protivnik će im biti francuski prvoligaš Dijon.

Nogometaši Veleža se u Mostar vraćaju 31. jula.

Sigurno je da će najveći magnet predstavljati utakmica Sochauxom, koji će ove sezone predstavljati Francusku u grupnoj fazi Evropske lige. Prije ovog meča Sochaux igra sa Rennom i Auxerrom. Da Baždarević planira stvoriti sastav za još veće domete svjedoči i činjenica da je već angažovao Stevena Mouyokola (Wolverhampton) i Sebastiena Corchia (Le Mans).

Velika prilika za igrače

Fudbalski klub Velež na ovaj način želi da napravi još jedan iskorak u razvoju i napretku kluba, koji između ostalog podrazumjeva i susrete sa evropskim klubovima, navodi se u saoćenju FK Velež.

Bh. klubovima se rijetko pruža prilika da odmjere snage sa klubovima iz Zapadne Evrope, stoga su ove pripreme veoma značajne jer se istovremeno pruža prilika svakom igraču koji nastupi u dresu Veleža da bude u fokusu brojnih skauta klubova iz Zapadne Evrope.

"Kada je završilo prošlo prvenstvo mi smo istakli da krećemo u jedno veliko spremanje kluba.Ko je mislio da spremanje traje 15 dana, taj očito malo zna ne samo o fudbalu, već i o tome koliko je teško i mukotrpno nešto graditi, posebno u državi kakva je Bosna i Hercegovina. Ova turneja višestruko je dobra. Prvo zato što je Velež direktno dobio poziv od Agnecije AB iz Francuske i što radimo sa njima na čistim profesionalnim osnovama, kao što je to sasvim normalna praksa u Evropi", kazao je Sedin Tanović, direktor Veleža, dodavši da ovime Velež pokazuje da je veliki bh. brend.

Vraćanje Veleža na fudbalsku mapu Evrope

"Imat ćemo ćemo priliku da odmah na djelu vidimo gdje smo i šta nam sve treba u usporedbi sa evropskim klubovima. Nemojte misliti da se zanosimo. Znamo jako dobro gdje je bh. fudbal, a gdje je francuski, ali dopustite da imamo pravo da razmišljamo na način da nam je bolje igrati sa ovakvim ekipama i nastojati korak po korak približavati se njima, nego obećavati Evrope ili slično. Obećali smo i to ćemo ispuniti, vratit ćemo Velež na fudbalsku mapu Evrope, samo to nećemo učiniti na način da ispunjavamo nerealne želje i da tako dovedemo klub u finansijsku propast", rekao je Tanović.