Nogomet
22

Vedad Ibišević: Volio bih zatresti mrežu što prije, ali da Stuttgart ne izgubi

Anadolija
Vedad Ibišević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedad Ibišević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedad Ibišević iz mnogih sportskih i životnih situacija izlazio je kao pobjednik. Dječak u ratu prognan iz rodne Vlasenice u izbjeglištvu u Tuzli pokazao je istinski fudbalski talent, koji je potvrdio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), te potom postao jedan od najboljih napadača u Evropi.

Kada je bio u životnoj formi, nemilice tresao mreže u dresu Hoffenheima u Bundesligi u pauzi između dva dijela prvenstva u sezoni 2008/09 teško je povrijedio križne ligamente. Morao je izbivati pola godine van terena, a onda se opet vratio u formu i pokazao klasu. I kada je prešao u Stuttgart tresao je mreže. Ipak, povrede kosti stopala pred kraj prošle godine primorala ga je da pauzira sedam sedmica. Povrh svega u nastavku sezone Stuttgart i Ibišević loše su startali i domaćim porazom od Bayerna (0:2) pali na posljednje mjesto tabele.

Nije jednostavno  

"Nije jednostavno. U nastavku prvenstva mogli smo imati bolji konto, ali to je sada nebitno. Jasno je da borimo za opstanak i svaka sljedeća utakmica bit će prilika da se popravimo bodovno, kao i mjesto na tabeli. Nećemo se predati. Krizu možemo prevazići", rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ibišević.   Priliku za prevazilaženje krize Ibišević i njegovi saigrači imat će u subotnjem prvenstvenom meču protiv Hoffenheima.

"Moj bivši klub Hoffenheim nije nepobjediv. Imat ćemo šanse i nadam se iskoristiti ih", kazao je Ibišević, a na pitanje ima li plan kako prevazići golgeterski post, vječiti borac na terenu i van njega, odgovorio je:  

"Bez obzira koliko je i ova situacija teška za Stuttgart i mene imam dovoljno životnog i iskustva u fudbalu da mogu pobijediti".

Smatra da će Stuttgart do kraja sezone imati nešto lakši raspored utakmica i da će izboriti opstanak u njemačkom društvu najboljih.

"Kako sam rekao, klub je u opasnoj situaciji. Moramo se 'vaditi' u svakoj od narednih utakmica. Najsretniji bih bio da me ponovo krene, počnem tresti mreže i da mogu ekipi pomoći na najbolji način. Bio sam dugo povrijeđen i svjestan sam da i u zadnje vrijeme nemam dovoljno utakmica u nogama i nisam u željenoj formi. Volio bih 'zabiti' što prije, ali ako dam gol i da ne izgubimo. Ako dam gol, a Stuttgart izgubi to neće promijeniti situaciju. Nadam se da što prije 'zabiti' i da ćemo početi pobjeđivati već od Hoffenheima", istakao je Ibišević, dodavši:   

"Stuttgart ima dovoljno kvaliteta da ostane u ligi. Bit će teška borba, no vjerujem da ćemo iz nje izaći kao slavljenici".

Dosta je izgubljeno

Mehmed Baždarević, novi selektor fudbalske reprezentacije BiH najavio je da će, najvjerovatnije, u subotu u Njemačkoj uživo posmatrati prvenstveni duel bh. reprezentativaca Sejada Salihovića i Ermina Bičakčića (Hoffenheim) i Ibiševića.

"Bit će mi drago ako opet vidim selektora sa kojim sam se kratko sreo i razgovarali smo nakon njegovog imenovanja. Izbor Baždarevića je dobar i svi ga trebamo podržati. Moramo vratiti pozitivnu energiju u i oko reprezentacije. Mi, igrači svojim igrama moramo popraviti situaciju, jer smo i  najodgovorniji za loš start u kvalifikacijama za EURO 2016. Trebamo se vratiti na put prije Svjetskog prvenstva u Brazilu", smatra Ibišević, zaključivši:

"Dosta je izgubljeno u prva četiri kola kvalifikacija. Ipak, ne smijemo odustajati. Moramo negativnu pretvoriti u pozitivnu energiju, i svi zajedno, sa novim selektorom Baždarevićem dati sve od sebe da se plasiramo na Evropsko prvenstvo u Francusku".