Idemo hrabro!
0

Večeras novi sudar s Belgijancima

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U spektakularnoj atmosferi na travnjaku Bilinog polja naša nogometna selekcija ponovo će odmjeriti snage sa Belgijom (utakmica počinje u 20.45 sati). Nakon što su uspješno odradili gostovanje u Genku izabranike Ćire Blaževića čeka novo iskušenje. Sigurno je da će pokušati preslikati taktiku koja je donijela veličanstvenu pobjedu.

Prema najavama sastav BiH će izgledati ovako: Supić, Nadarević, Spahić (Jahić), Pandža, Berberović, Jahić (Vladavić), Rahimić, Muratović, Misimović, Ibričić i Džeko. To bi formacijski izgledalo 3-5-2 s tim što bi prilikom ataka gostiju više ličilo na 5- 3- 2 kada bi bočni nogometaši (Berberović i Vladavić) više pomagali odbrani.

Niti jedan trener nakon pobjede neće revolucionarno mjenjati ekipu. Još uvijek nije sigurno da li će moći igrati kapiten Spahić. Na njegovo mjesto trebao bi uskočiti Jahić koji može igrati na više pozicija. Selektor ne može računati na usluge Muslimovića koji se povrijedio na Cristal Areni. S druge strane šefa struke ohrabruje povratak iskusnog Elvira Rahimića i svakako da će njegovo prisustvo biti ogroman dobitak. Svi očekujemo veliku, tešku utakmicu. Samopouzdanje reprezentativac je na zavidnom nivou.

Odličan kontranapad

Kao što je bilo uočljivo, imamo izuzetno dobar kontranapad i svakako da tim oružjem treba pokušati ugroziti Belgiju, mada će večeras biti na većem oprezu. Ovaj dvoboj jedan je od ključnih za plasman na SP, pa će u podsvijesti igrača biti i psihološki pritisak. Naročito se to odnosi na suparnika koji bi evenutualnim porazom gotovo pa izgubio sve šanse. I sam selektor apostrofira važnost utakmice. Sonk i Dembele su pokazali da su vrlo opasni. Puno se kreću i teško ih je držati pod kontrolom. Ako naša odbrana uspije u tome, obavili bi veliki posao.

Na lijevom boku trebao bi zaigrati Vladavić, koji je izuzetno brz, pa možemo očekivati nekoliko utrčavanja u sredinu, u zonu šuta. Iako smo ih prizemljili na njihovom travnjaku, itekako ih treba respektovati. Ovoga puta motivisani su da se revanširaju. Svaka strategija zavisi od toka utakmice. Belgija će najvjerovatnije započeti oprezno. Čekat će i vrebati svoju priliku kada se BiH na krilima euforije ispuše. Ako budemo nametali svoj stil igre, koji će lomiti homegenost protivnika, šanse su nam veće. U utakmici koja svojom psihološkom dimenzijom troši energiju, ključno je strpljenje. Bude li svih 11 aktera u dobrom izdanju, naše šanse su sigurno veće. No podbaci li neko od njih, okolnosti se mjenjaju.

Iskoristiti prazan prostor

Vezni red je odradio najveći dio posla u Genku. Težak ispit čeka ih i na Bilinom polju.Opet smo dobili na širini što je velika snaga ove reprezentacije. Važno je da protok lopte bude što brži, u tom slučaju bitno je da se nogometaši stalno kreću i kontinuirano nude u praznom prostoru. Ne sumnjamo da će Misimović, Muratović i Rahimić znati odgovoriti zahtjevima. Disciplinirano su se vraćali iza lopte, presjecali protivničke napade i, ono što je najvažnije, bili učinkoviti u napadu. Javnost najviše ima zamjerki što bh. nogometni dragulj Miralem Pjanić ima slabu minutažu u reprezentativnom dresu. Izgleda da se stvari neće promijeniti ni u ovoj utakmici. Svoju šansu čekat će sa klupe.

U vrhu napada bit će Džeko i Ibričić. Napadač Wolfsburga iz svake situacije opasan je za protivnički gol. Nadamo se da će i večeras poentirati. Kada je selektor razmišljao o drugom napadaču odlučio je da u prvi plan gurne Senijada Ibričića. On može igrati na više pozicija. Trči, razigrava, blokira i ponetira. Na čekanju je Marko Topić.

Ono što smo primjetili je veliko zajedništvo koje krasi reprezentaciju, tu je i odlična atmosfera, linije djeluju usklađeno. Sve nabrojano razlog je velikog optimizma i isčekivanja pobjede. Podrška navijača treba kao nikada do sad. Bez prave podrške, nema ni prave igre. Belgijancima na Bilinom polju neće biti lako između Ćirini lavova i paklenih tribina. Euforija je već preplavila našu zemlju. Idemo hrabro!