Na Euru poslije 24 godine
0

Važno je zvati se Benjamin: Slovenija u transu, Oblak požurio po poljubac srbijanske teniserke

H. H.
Bemanin Šeško s pivom u ruci; Jan Oblak i Olga Danilović u zagljaju (Foto: Montaža)
Bemanin Šeško s pivom u ruci; Jan Oblak i Olga Danilović u zagljaju (Foto: Montaža)
Nogometna reprezentacija Slovenije pobjedom nad Kazahstanom 2:1 obezbijedila je plasman na EP, nakon čega je uslijedilo veliko slavlje. Junaci su bili dva Benjamina - strijelci golova Šeško i Vrebič, a u centru pažnje bio je i golman Jan Oblak.

Tim Matjaža Keka poveo je u 42. minutu golom Benjamina Šeška iz penala da bi se gosti vratili u 48. minuti preko Ramazana Orazova. Ipak, Slovenija je do pobjede došla krasnim golom Benjamina Verbiča u 86. minuti za prvi plasman na Evropsko prvenstvo poslije 24 godine.

Slavlje igrača i navijača Slovenije (Foto: pigac.si)
Slavlje igrača i navijača Slovenije (Foto: pigac.si)

"Sretni smo i ponosni. Mislim da smo ovo zaslužili i hvala čitavoj Sloveniji na ogromnoj pozitivnoj energiji. Isplatilo se, ova generacija je proglašena gubitničkom, a napravila je veliku stvar za naš nogomet. Cilj je bio jasan od prvog kola i ostvarili smo ga", rekao je selektor Kek.

Slovenija je posljednje veliko takmičenje igrala 2010. kada su nastupili na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, na stadionu "Stožice" nakon pobjede bilo je puno emocija.

Golman Atletico Madrida i kapiten Slovenije Jan Oblak se odmah po posljednjem zvužduku zaputio ka tribinama, kako bi podijelio radost sa djevojkom, srbijanskom teniserkom Olgom Danilović.

"Sve je ispalo kako je trebalo, zaslužili smo Euro poslije mnogo godina. Bilo je mnogo rada i truda svih nas. Danas smo konačno uspjeli. Slovenija ovo zaslužuje, idemo u Njemačku, ali ne samo da nastupimo, već da tamo budemo konkurentni", rekao je jedan od najboljih golmana Evrope za Šport TV.

Slavlje je počelo simbolično vatrometom odmah po završetku utakmice, a potom su uslijedili i nezaboravni trenuci za koje su se pobrinuli dežurni i glavni animatori - Benjamin Šeško, Petar Stojanović i Benjamin Verbič.

Poslije utakmice se igralo, pjevalo i veselilo, a jedan od glavnih aktera slavlja po završetku utakmice bio je strijelac historijskog gola Benjamin Verbič, koji se brzo navikao na ulogu pjevača i otpjevao poznate navijačke pjesme.
Status Luke Dončića (Foto: Instagram)
Status Luke Dončića (Foto: Instagram)

Veliki uspjeh slovenske nogometne reprezentacije popraćen je brojnim čestitkama, a košarkaški as Luka Dončić objavio je na Instagramu "dokaz" da je uživo gledao utakmicu Slovenije i Kazahstana u SAD-u, dok je UEFA na svojim društvenim mrežama objavila fotografiju Benjamina Šešeka i Jana Oblaka i simbolično im poželjela dobrodošlicu na Evropsko prvenstvo.