Nogomet
0

Vatikan želi svoj nogometni tim u italijanskoj Seriji A

Sarajevo-x.com
Vatikanski sekretar i kardinal Tarcisio Bertone izjavio je kako se nada da će i Vatikan jednog dana imati svoj nogometni tim koji će stajati rame uz rame sa najboljim italijanskim nogometnim klubovima.

Naime, kardinal, inače strastveni navijač Juventusa, predočio je ideju o timu koji će se moći takmičiti u talijanskoj Seriji A sa klubovima kao što su Roma, Inter Milan ili Sampdoria. Također je rekao kako na crkvenim seminarima, kao i u zajednicama mladih katolika, ima jako mnogo talentovanih fudbalera, koji bi vrlo rado i s ponosom nosili dres sa bojama Vatikana.

U nogometnoj ligi koja se u posljednje vrijeme često veže uz korupciju i kontroverze, ovo je možda savršeno vrijeme za pokretanje takvog projekta.

Mladi i talentovani Brazilci koji uče da postanu svećenici će sigurno otkloniti sve sumnje o mogućnostima Vatikana da sastavi kvalitetan tim. Čak i ako uspjeh kluba ovisi o novcu i vatrenim navijačima, Vatikan ni tu neće zaostati.

Ostaju samo dva pitanja koja se tiču budućnosti vatikanskog tima. Prvo je da li Vatikan treba da se takmiči u domaćoj ligi, jer ipak je Vatikan najmanja država na svijetu. Drugo pitanje se pak tiče mogućih poteškoća zbog odigravanja utakmica nedjeljom.