Nogomet
53

Ustavni sud Hrvatske odbio žalbu Josipa Šimunića na kaznu zbog povika "Za dom spremni"

Klix.ba
Šimunić je kaženjen sa 15.000 kuna zbog povika "Za dom spremni"
Šimunić je kaženjen sa 15.000 kuna zbog povika "Za dom spremni"
Ustavni sud Hrvatske odbio je žalbu Josipa Šimunića koji je kažnjen zbog povika "Za dom spremni" nakon susreta Hrvatska - Island 19. novembra 2013. godine.

Uz izdvojeno mišljenje sudije Miroslava Šumanovića, Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska - Island 19. novembra 2013. s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik "Za dom" uzvrati "Spremni", i tako četiri puta.

Šimunić je osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti jer je riječ o pozdravu korištenom u NDH koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prenosi Večernji.hr.

Šimunić je tvrdio da je bio diskriminiran jer su u usporedivim slučajevima u Kninu i Zagrebu drugi oslobođeni. Ali, riječ je o prvostepenim odlukama pa se ne zna jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi, obrazložio je Ustavni sud. I slučajevi nisu usporedivi jer u Kninu je okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja - naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta.

Podsjetimo, Šimunića je FIFA zbog ovog ispada kaznila sa 10 utakmica suspenzije zbog čega je štoper propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine, te je nedugo zatim i okončao karijeru.