Nogomet
35

Uspješna karijera iza Rahimića: Osvojio niz trofeja, Sušiću će biti od velike koristi

Piše: Edin Isanović
Elvir Rahimić je nedavno završio svoju uspješnu karijeru kao prvak Rusije. Inače, svoj nogometni put počeo je u Slavenu iz Živinica, odakle seli u visočku Bosnu. Poslije epizode u Sloveniji odlazi u Austriju (klub SK Vorwärts Steyr), gdje je odličnim partijama skrenuo pažnju na sebe. Naredna stanica bio je ruski Anzhi gdje je ostao dvije sezone. Ugovor sa CSKA potpisao je 2001.godine gdje je kao igrač ostao sve do maja 2014.

Elvir Rahimić je osvojio niz trofeja. Sa timom iz Moskve pet puta je bio prvak Rusije. Osvojio je sedam kupova Rusije, te pet Superkupova iste zemlje. Popularni General sa moskovskim timom dotakao je vrh u tadašnjem Kupu UEFA 2005. godine.

Godinama je uspješno "plovio“ zahtjevnom ruskom ligom. Nekada je bio srce CSKA. Kao nogometaš bio je koristan na više pozicija. Mogao je igrati u odbrani, ali i u vezi. Ipak, njegova prava pozicija bila je - defanzivni vezni.

“CSKA mi je kao dio porodice. Sve što sam ostvario u karijeri najviše mogu zahvaliti njima. Zaista mi je sjajno, poštuju moj rad i sve što sam učinio za ovaj klub. Pravi potez je bio dolazak u Moskvu”, govorio je svojevremeno popularni General za naš portal.

Gorka je istina da neće igrati na Mundijalu

Rahimić je bio čovjek od najvećeg povjerenja mnogim bh. selektorima osim jednom - Blažu Sliškoviću. No, baš u to vrijeme igrao je u životnoj formi. Ipak, nije dobivao poziv da nastupi za državni tim.

Međutim, ponovnim dolaskom Fuada Muzurovića na selektorsku klupu Rahimić počinje igrati za BiH.

"Svakom igraču je čast biti član reprezentacije. Muzurović je prvi selektor koji je poslao poziv onako kako to i priliči. Naravno, ja sam se odmah odazvao. Gledajući sa ove distance, on je nazaslužniji što sam unutra“, istakao je u intervjuu vođenom 2009. godine za naš portal.

Uz Hasana Salihamidžića je najtrofejniji bh. nogometaš. Nažalost, imao je veliku želju da odigra nekoliko minuta na Mundijalu u Brazilu, ali od toga neće biti ništa.Gorka je istina da neće imati niti 60 sekundi nastupa na Svjetskom prvenstvu u svojoj epohi.

„Kada su mi rekli da me nema na spisku igrača za Brazil, bilo mi je žao što neću dobiti priliku da odigram barem minutu, jer je to velika stvar za svakog igrača. Međutim, zahvalan sam na mogućnosti da idem na Mundijal kao član stručnog štaba naše reprezentacije. U budućnosti se želim baviti trenerskim poslom, te sam već sa predsjednikom CSKA dogovorio da po završetku karijere ostanem raditi u klubu kao jedan od trenera", rekao je nedavno za Klix.ba Rahimić.

Ponosan, uzoran, cijenjen...

Nakon okončanja nogometne karijere pridružio stručnom štabu reprezentacije i raduje se novoj funkciji.

"Ovo je jedna nova uloga za mene i uzbuđen sam zbog toga. Sve je tek počelo, tako da još uvijek dogovaramo detalje o tome šta će biti moj posao. Očekuje me još razgovora sa selektorom Safetom Sušićem", izjavio je Rahimić.

Snage i želje mu nikada nije nedostajalo, vjerujemo da će se dobro snaći na novoj funkciji i da će pomoći selektoru Sušiću oko taktike i organizacije igre. Iz vremena kao nogometaš ostaće upamćen kao igrač koji je konstantno osvajao trofeje. Bio je ponosan, uporan i izuzetno cijenjen. Sa visočkom Bosnom igrao je brutalnu bh. ligu.

Uvijek je apostrofirao kako svakoga suparnika treba maksimalno respektovati, te da njegov tim ima pravo vjerovati da će na kraju uspjeti. To će sigurno prenijeti i aktuelnim reprezentativcima. Karizma će mu samo rasti.

Lični podaci

Ime i prezime: Elvir Rahimić

Klupska karijera: Bosna Visoko, Interblock Ljubljana, Vorwärts Steyr, Anzhi Makhachkala, CSKA Moskva Reprezentativna karijera: BiH – 40 nastupa

Uspjesi: 5 puta prvak Rusije, sedam kupova Rusije, pet Superkupova Rusije, osvojen Kup UEFA 2005.