Nogomet
16

Uskoro rekonstrukcija i adaptacija nove zgrade Nogometnog saveza BiH

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometni savez Bosne i Hercegovine će u narednom periodu svoju administraciju preseliti u novu zgradu koja se nalazi na Alipašinom Polju pored zgrade Općine Novi Grad. Završavanje papirologije je u toku, nakon čega će uslijediti renoviranje objekta i preseljenje administracije NSBiH.

Nogometni savez BiH se odlučio na kupovinu novog objekta jer je potrebno više prostora za sve aktivnosti krovne kuće bh. nogometa. Veliko zadovoljstvo obavljenim poslom istakao je generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

"Zgradu smo kupili putem sudske prodaje. Ona je bila predmet sudske prodaje, pa smo učestvovali u licitaciji putem nadležnog suda. Kupili smo je i veoma smo zadovoljni, jer će prostorije NSBiH biti veće u odnosu na sadašnje. U novoj zgradi ćemo moći organizovati sve događaje, sastanke, seminare, konferencije za medije i ostalo", izjavio je Baković.

Budući dom NSBiH zahtijeva rekonstrukciju i adaptaciju koja će biti obavljena u narednom periodu.

"Novi objekat zahtijeva opsežnu rekonstrukciju, adaptaciju i dodatna ulaganja. Mi smo spremni za to i pripremamo planove za renoviranje. Tokom ove godine ćemo raditi kako bismo novu zgradu stavili u funkciju i premjestili administraciju u nove prostorije", rekao je generalni sekretar NSBiH.

Novac za kupovinu novog objekta osigurala je UEFA, a dio je osigurao i NSBiH od viška prihoda iz prošle godine.

"UEFA je osigurala sredstva za kupovinu zgrade putem jednog projekta, a NSBiH je sredstva osigurao od viška sredstava koja smo ostvarili prošle godine. Na Skupštini 16. aprila je potvrđeno i odlučeno da se jedan dio sredstava iz tog viška prihoda odvoji za renoviranje i adaptaciju nove zgrade", kazao je Baković.

Kada će nova zgrada biti u funkciji, još uvijek nije poznato.

"Teško je govoriti o vremenskim okvirima. Mi još uvijek očekujemo dokumentaciju od suda, nismo još dobili rješenje. Nakon toga slijede administrativne procedure da se ta zgrada upiše u zemljišne knjige kao naše vlasništvo. Poslije toga možemo pristupiti adaptaciji. Uradit ćemo sve kako bi zgrada bila završena što prije", jasan je bio generalni sekretar.

Šta će biti sa zgradom u Ferhadiji koja se trenutno koristi, odlučit će Izvršni odbor NSBiH.

"Nadležni organ IO NSBiH odlučit će šta će biti sa starom zgradom, koja je također u našem vlasništvu. Postoji mogućnost da se ona proda ili da se iznajmljuje", završio je Baković.