Nogomet
79

Upoznajte Daniela Boatenga, bivšeg nogometaša Arsenala i defanzivca Olimpica

Piše: D. B.
Među pojačanjima koja su u Olimpic stigla iz inostranstva najzvučnije ime je Daniel Jesse Boateng, engleski nogometaš koji je bio kapiten mlade ekipe Arsenala.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Daniel Jesse Boateng je rođen 2. septembra 1992. godine u Engleskoj. Dvadesetdvogodišnji nogometaš igra na poziciji stopera, a nogometnu karijeru je počeo u Arsenalu. Prošao je sve omladinske selekcije, a za rezervni tim je debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Lincolna 20. jula 2009. godine. Profesionalni ugovor s Arsenalom je potisao u julu 2010. godine, a nakon toga je debitovao i za prvi tim Topnika u utakmici protiv Boltona u okviru League Cupa.

Boateng je bio kapiten Arsenalovih rezerv, a na kraju sezone 2013/2014. je napustio klub nakon isteka ugovora. Dok je bio igrač Topnika, proveo je određeno vrijeme na posudbama u Swindown Townu, Oxford Unitedu i Hibernianu. U Olimpic je stigao u januaru.

"Moj zadnji klub je bio Arsenal. Igram na poziciji stopera, ali se dobro snalazim na lijevom i desnom beku. U Arsenalu sam proveo 11 godina. To je bilo sjajno iskustvo za mene, Arsenal me je napravio igračem kakav sam danas. Imam mnogo toga lijepog za reći o tom klubu", izjavio je Boateng za portal Klix.ba.

On je imao nekoliko ponuda za nastavak karijere na drugim kontinentima, ali je odlučio ostati u Evropi.

"Imao sam i nekih drugih ponuda, ali sam želio ostati u Evropi. Razgovarao sam s nekim ljudima koji su mi rekli da se radi o dobroj ligi. Želio sam steći novo iskustvo, pa sam došao u BiH. Zaista se radujem početku takmičenja u Premijer ligi BiH", rekao je bivši nogometaš Arsenala.

Boateng vjeruje da Olimpic može napraviti dobar rezultat na proljeće.

"Na četvrtom smo mjesto i ako nastavimo igrati dobro, možemo osvojiti i bolju poziciju", kazao je Boateng.

Glavni grad BiH mu se sviđa, ali hranom nije oduševljen.

"Sarajevo je prijateljski grad, sve je u najboljem redu. Hrana je solidna, ali nisam navikao na toliko hljeba", završio je Boateng.