Tuga u Cataniji
56

Ugašen je simbol sicilijanskog nogometa: Posljednji meč odigrao je popularni italijanski klub

D. P.
Catania je bila poznata po izuzetnim navijačima (Foto: Twitter)
Catania je bila poznata po izuzetnim navijačima (Foto: Twitter)
Posljednju utakmicu odigrao je popularni italijanski nogometni klub Catania, koji je izbačen iz Serije C nakon što je proglašen bankrot i ekipa nije uspjela naći investitora.

Kao i mnogi klubovi na Čizmi koji su proglasili bankrot, isto je zadesilo i simbol sicilijanskog nogometa.

Catania je proglasila bankrot i izbačena je iz Serije C nakon čega će morati krenuti od nule, kao drugi klub. Poseban je to udarac za nogomet na Siciliji pošto je u pitanju jedan od dva najveća nogometna kolektiva uz Palermo.

Palermo i Catania su činili veliko rivalstvo, a da li će se ubrzo sresti ponovo i pod kojim okolnostima, ostaje da se vidi u godinama koje dolaze.

I Palermo je zadesila ista sudbina prije dvije godine. Promijenjeno je ime, klupski grb i registracioni broj i krenuo je od amaterskog nogometa. Ista sudbina čeka i Cataniju.

"S velikim bolom moram potvrditi da je klub proglasio bankrot i ne može nastaviti takmičenje u Seriji C. Nisam želio da se suočavam s ovakvim situacijama", rekao je Francesco Girelli, predsjednik Serije C.

Catania je još krajem prošle godine proglasila bankrot, ali je imala rok da pronađe investitora. Kako se on nije pojavio, klub je sada ugašen.

Posljednji put u Seriji A Catania je igrala 2014. godine. I van Italije je poznata po vatrenim navijačima i velikom broju pristalica koje daju dodatnu dimenziju svakoj utakmici Slonova.

U elitnom rangu igrali su 17 sezona, vodili su ih Diego Simeone i Siniša Mihajlović. U tom dresu igrao je legendarni Enzo Bearzot po kojem se danas zove nagrada za najboljeg italijanskog trenera sezone. Sjećanje na posljednja lijepa vremena Catanije čuvat će Alejandro Papu Gomez, Giuseppe Mascara, Maxi Gomez i ostali popularni igrači ovog sicilijanskog kluba.