Sloboda za sve
0

UEFA ugradila dugine boje u logo pa odbrusila Nijemcima zbog političkog zahtjeva

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) objasnila je odluku da zabrani stadionu Allianz Arena u Minhenu da bude u duginim bojama tokom meča Njemačke i Mađarske, koji se igra u okviru 3. kola grupne faze.
Iz UEFA-e su istakli da u potpunosti podržavaju LGBT osobe, ali da ovakva odluka Minhena ima političku pozadinu, na što oni ne mogu pristati.

"Danas je UEFA ponosna što može nositi dugine boje. To je simbol koji jača naše temeljne vrijednosti i promoviše sve u što vjerujemo - pravednije i ravnopravnije društvo, tolerantno za sve, neovisno o pozadini, vjerovanju ili sporu. Neki ljudi objasnili su UEFA-ino odbijanje zahtjeva grada Minhena kao političku odluku, a baš suprotno, zahtjev je bio političke prirode jer je vezan za dolazak mađarske nogometne reprezentacije", saopćili su iz UEFA-e i nastavili:

"Za UEFA-u dugine boje nisu politički simbol, nego znak čvrste privrženosti razlikama u društvu".

Mađarski parlament je prošle sedmice izglasao zakon koji zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima, što je izazvalo reakcije aktivista za ljudska prava.

Ujedno je to bila još jedna u nizu restrikcija konzervativne vlade premijera Viktora Orbana prema LGBT osobama, zbog čega je Minhen želio poslati poruku solidarnosti mađarskoj LGBT zajednici.

Golman Njemačke Manuel Neuer već je podržao LGBT zajednicu na meču protiv Francuske noseći kapitensku traku u duginim bojama, a podršku joj je dao i mađarski golman Peter Gulacsi.