Veliki preokret
69

UEFA iznenada vratila mlade Ruse u takmičenje, ali na njima neće biti ništa rusko

D. P.
U-17 reprezentacija Rusije (Foto: EPA-EFE)
U-17 reprezentacija Rusije (Foto: EPA-EFE)
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) popustila je mladim ruskim reprezentacijama i U-17 selekcije u muškoj i ženskoj konkurenciji bit će uključene u evropske kvalifikacije.

Međutim, omladinci iz Rusije neće imati ništa rusko na sebi i oko sebe. Bit će im zabranjeno igranje u nacionalnom dresu, intoniranje nacionalne himne, isticanje bilo kakvih zastava, obilježja i grbova te utakmice neće igrati u svojoj Rusiji.

To je danas zvanično saopćila UEFA porukom da djeca ne trebaju biti kažnjena zbog akcija odraslih. Rusi su, podsjetimo, izbačeni iz svih UEFA-inih i FIFA-inih takmičenja nakon početka vojne agresije na Ukrajinu.

Osim reprezentacija, svi ruski timovi izbačeni su iz evropskih takmičenja. Popuštanje U-17 reprezentacijama omogućeno je iako su izvučene kvalifikacione grupe za evropska prvenstva.

Prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin izjavio je kako popuštanje ruskoj djeci da se takmiče s rivalima iz cijele evrope može donijeti svjetliju budućnost za sve generacije koje dolaze kako bi se razvili što bolji odnosi s ostatkom Evrope.

Podsjetimo, na današnjem UEFA-inom kongresu Albanac Armand Duka postao je novi potpredsjednik krovne kuće evropskog nogometa.