Sergej Barbarez za Sarajevo-x.com
0

"U velikoj smo dubiozi da bi se stvari riješile preko noći"

Piše: Edin Isanović
Bivši kapiten državnog tima Sergej Barbarez, zajedno sa Farukom Hadžibegićem i Duškom Bajevićem izabran je od strane FIFA-e za ambasadora bh. nogometa. Svojim autoritetom, poznanstvom i utjecajem pomoći će našem nogometu da izađe iz slijepe ulice. S obzirom na posljednje događaje, na početku razgovora se osvrnuo na sastanak u Beču.

"Moram istaći da sam zadovoljan onim što se dešavalo u glavnom austrijskom gradu. Ponajprije tokom sastanka. Po ko zna koji put predstavnici FIFA-e i UEFA-e su naglasili kako nam žele pomoći. No, u velikoj smo dubozi da bi se stvari mogli riješiti preko noći. Ne pretjerujem ako kažem da nam je ovo posljednja šansa“, kaže Barbarez.

Istakao je da Komitet za normalizaciju čeka mnogo posla.

"Uloga komiteta je da razgovara sa predstavnicima iz entitetskih saveza. Treba vidjet šta tim ljudima smeta. Shvatio sam da je nedostajalo pozitivnog dijaloga svih ovih godina. Ono što me ohrabruje jeste činjenica da Benz prati rad NSBiH već deset godina. Dobro je upoznat sa situacijom. Ono što bude moguće napravit će se kako bi se izašlo iz aktuelne i neugodne situacije. Dakako, treba reći da su velika dugovanja NSBiH i da je praktično nogomet u našoj državi pred zidom. Ne bi bilo dobro da izolacija potraje“.

Nekadašnji prvi topnik Bundeslige objasnio je koji će delegati glasati na Skupštini 26. maja ove godine.

"Prije svega treba podvući da Komitet za normalizaciju ima sve ovlasti kao predsjedništvo ili Izvršni odbor. Apsolutno, i na novoj Skupštini bit će dosta delegata koji su glasali protiv usvajanja Statuta. Međutim, treba jasno napomenuti kako mnogi od njih nisu bili upoznati sa sadržajem novog dokumenta u trenucima kad su se izjašnjavali o njemu. S tim ljudima treba razgovarati, objasniti im da nije sve tako crno kako misle. Ne sumnjam da ćemo uspjeti u namjeri da neke od njih ubijedimo da u maju promijene boju kartona koji će dići u vazduh. Vjerujem da će rasplet biti pozitivan kako za reprezentaciju, tako i za klubove koji su u izuzetno teškoj situaciji“.

Barbarez tvrdi da će mnogo posla biti kad se Statut usvoji.

"Tada će svi morati zasukati rukave. Ipak, mislim da ćemo svi skupa uživati u jednom uspješnom razdoblju“.

Prokomentarisao je i ulogu ambasadora FIFA-e.

"Zajedno sa Hadžibegićem i Bajevićem trebam osnažiti ugled i imidž bh. nogometa u međunarodnim okvirima. Ne treba ni naglašavati da je on dobro narušen. Mislim da svojim poznanstvima možemo popraviti situaciju. Mi nismo obavezni da prisustvujemo svakom sastanku zbog toga što živimo u inostranstvu. Lično sam spreman na svaku raspravu, s bilo kim.“, zaključio je naš sagovornik.