Autor Saša Ibrulj
39

U Mostaru predstavljena knjiga "Velež: Priča o 100 godina mostarskih Rođenih"

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Promocija knjige "Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih", autora novinara Saše Ibrulja, večeras je u Centru za kulturu Mostar okupila je ljubitelje tog kluba, upravu FK Velež i legendarne igrače mostarskih Rođenih i probudila i brojne emocije.

Riječ je o knjizi koja predstavlja retrospektivu rada Veleža kroz njegovu historiju, od preduslova i razloga za njegovo osnivanje u junu 1922. godine, preko burnih ’20-ih i ’30-ih godina prošlog stoljeća, Drugog svjetskog rata i uspona nakon njegovog završetka, zlatnih generacija koje su bile u vrhu jugoslavenskog fudbala, pa sve do ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, njihovih posljedica za klub, ali i uspona Rođenih u posljednjih nekoliko godina.

Saša Ibrulj (Foto: G. Š./Klix.ba)
Saša Ibrulj (Foto: G. Š./Klix.ba)

Autor Saša Ibrulj kaže kako je pokušao na jedno mjesto sakupiti sve ono što se dešavalo u proteklih 100 godina, ali kad je krenuo s tim shvatio je kako se radi o mnogo većem poslu nego što je mislio i što su ljudi generalno u Mostaru znali.

"Najveće teškoće su mi stvarale rupe koje smo imali u historiji koje su i objektivne i logične zato što je nestala i sakrivena arhiva do Drugog svjetskog rata i što je uništena nakon zadnjeg rata. Jako je bilo teško sklopiti pravu sliku o historiji Veleža, odnosno kontinuitetu te ideje Veleža. Ali nakon trogodišnjeg istraživanja i pisanja uspjeli smo doći do ovoga gdje smo sada i mislim da ova knjiga otvara neke stvari koje nismo znali o Veležu, potvrđuje neke koje jesmo i mislim da je najvažnije od svega da potvrđuje taj kontinuitet ideje identiteta Veleža od 1922 do danas", kazao je autor.

Naglašava kako je ova knjiga potvrđuje da je Velež u svakom trenutnu bio veliki klub, navodeći kako svaki klub ima svoje uspone i padove, te da je Velež isto tako prošao kroz mnogo dobrog i lošeg, ali da je uvijek zadržao ono što jeste klub raje , klub Mostara, klub radničke klase i da je Velež.

Džemal Hadžiabdić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Džemal Hadžiabdić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Legendarni fudbaler Veleža Džemal Hadžiabdić je vidno emotivan kazao kako je ova knjiga kao svojevrsna monografija Veleža jako važna, te smatra kako treba napravi jedan muzej tako da ostane sljedećim generacijama, kako bi znali šta je bio Velež za Mostar, šta jeste i šta će biti.

Ističe da se Velež prije i Velež sada ne može i ne treba porediti, jer su kako tvrdi sve generacije zaslužene u jednom periodu za ono što Velež jeste, te da ne treba dijeliti generacije, nego poštovati sve onekoji su igralu u Veležu u bilo koje vrijeme.

Dragan Markovina (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Markovina (Foto: G. Š./Klix.ba)

Historičar Dragan Markovina kaže kako je ova knjiga od velikog značaja jer je po prvi put jedan autor uzeo i napravio iscrpnu biografiju kluba kroz vlastitu perspektivu opisujući neke malo poznate detalje i ljude, a posebno u prvom razdoblju između dva svjetska rata što je bila velika rupa u svim onim dosadašnjim monografijama.

"On je 'pretrčao' ovaj period 70-tih i 80-tih kojeg manje-više svi znamo i bavio se iscrpnije poslijeratnim periodom. Tako da bi, kad bi me neko pitao šta preporučiti o Veležu kao prvu informaciju ovu knjigu savjetovao svakome, jer će ga ona navesti dalje za istraživanje", kazao je Markovina.

Ocijenio je kako jednu od boljih sportskih knjiga na ovim prostorima i kazao kako je Velež po prvi put dobio neku knjigu koju može slobodno kao dio delegacije pokloniti i koja se može preporučiti čak i onome ko ne navija za Velež jer se u njoj ima šta pročitati.

Promocija je održana u ljetnoj bašti Centra za kulturu Mostar povodom obilježavanja 100 godina FK Velež , a uz autora, Hadžiabdića i Markovinu o knjizi su govorili i književnik Marko Tomaš, te direktor Fudbalskog kluba Velež Džemil Šoše.