Veći broj stolica na Bilinom Polju
0

U maju rušenje sjeverne i južne tribine i izgradnja novih tribina

ZEDA
Nakon završetka posljednjeg kola Premijer nogometne lige BiH, u maju naredne godine, trebala bi početi rekonstrukcija dijela gledališta i travnatog dijela stadiona Bilino Polje u Zenici.

Osnovne karakteristike ove rekonstrukcije bit će rušenje južne i sjeverne tribine stadiona i gradnja novih tribina sa povećanjem broja stolica na po šest hiljada sa svake strane terena. Naravno, nove tribine će imati i potpuni komfor, osim kvalitetnih sjedišta tribine će biti pokrivene i svim ponudama, ali i obaveznim sadržajima kakve imaju svi nogometni hramovi u svijetu.

Ako sve bude kako je planirano, tj. ako se ostvare planovi iz novog projekta, Bilino Polje će definitivno biti najmoderniji stadion u regionu. Ova prva faza rekonstrukcije će omogućiti da, nakon njenog završetka, Bilino Polje prima 21.000 – 25.000 gledalaca, dok bi završetkom kompletne rekonstrukcije stadiona, tj. rekonstrukcijom istočne i zapadne tribine, stadion trebao biti spreman za oko 40.000 gledalaca.

Ipak, treba napomenuti da će nakon prve faze, osim povećanja broja sjedišta i pokrivanja ''robijaškog juga'' i ''gostujućeg sjevera'' stadion će biti bogatiji za puno pratećih objekata. U okviru tribina bit će napravljeno nekoliko fan kafea, prodavnica navijačkih pomagala i suvenira, medicinska ambulanta za gledaoce, manja pritvorska jedinica ili mini zatvor u slučaju huliganskih ispada, novi sanitarni čvorovi, prostor za potrebe policije i zaštitarskih agencija...

Najkraće rečeno, stadion koji je davne 1972.godine projektovan i sagrađen za nogomet i ragbi, imat će kompletnu uslugu za sve posjetioce, a nudit će veći komfor i ponudu ljubiteljima sporta.