Nogomet
137

Turković napustio Plave: U Želju sam došao kad su ga mnogi izbjegavali, odlazim čistog obraza

Piše: D. B.
Nedo Turković
Nedo Turković
Trend odlazaka igrača s Grbavice je nastavljen, a posljednji u nizu je napadač Nedo Turković. Njegov dvogodišnji ugovor je istekao danas, a s obzirom na to da produženja saradnje neće biti, stameni nogometaš će karijeru nastaviti u novoj sredini.

"Danas je moj ugovor sa Željezničarom istekao, razgovarao sam s čelnicima kluba i mislim da je najbolje da promijenim sredinu. Novi trener ima svoje vizije, a ja želim negdje drugo probati da se vratim u formu nakon povrede", izjavio je Turković za portal Klix.ba.

On je odrastao uz Željezničar, počeo je kao navijač na južnoj tribini, a završio je u napadu Plavih i tako ostvario dječački san. Također, dokazao je da mu je klub važniji od bilo čega drugog, pa i novca. Zbog toga mu nije lako oprostiti se od plavog dresa.

"Svi znaju da sam došao u Želju u vrijeme kada su ga mnogi izbjegavali. Sad se nude sa svih strana i pokazuju neku preveliku ljubav prema klubu, pitam se gdje su bili prije dvije godine kad je klubu prijetilo blokiranje računa i još mnogo toga. Naravno, teško mi je što odlazim, ali idem čistog obraza i bez mrlje, što je danas rijetkost. Uglavnom se nekako ružno završe ovakve stvari, ali ja hvala Bogu idem čist", rekao je dvadesetšestogodišnji napadač.

Iza njega je teška povreda i operacija koljena, zbog koje je morao dugo pauzirati. Nedo se oporavio, a naredni cilj je povratak u formu.

"Zadobio sam povredu koja je jedna od najtežih u nogometu. Ona me je odvojila od terena gotovo godinu dana, ali sad sam dobro i radim maksimalno već četiri mjeseca. Ne osjećam posljedice, nogomet sam poželio i spreman sam za povratak", kazao je Turković.

Njegov novi klub će uskoro biti poznat.

"Imam nekoliko ponuda, u kontaktu sam sa Čelikom i Olimpicom, a imam opciju i u inozemstvu. Za sedam dana ću znati više", otkrio je sada već bivši nogometaš Plavih.

Željezničar ovog ljeta ponovo pravi velike promjene u ekipi.

"Smatram da je često mijenjanje ekipe loša stvar. Prošlosezonska ekipa se taman uigrala, a sada je nema više. Svi mi želimo da Željo igra Evropu i bude šampion, ali treba imati malo strpljenja, a ne mijenjati igrače nakon svake polusezone", smatra Turković.

Trenutke provedene u najdražem dresu zauvijek će pamtiti.

"Najdraža utakmica mi je ona koju smo odigrali u Tuzli protiv Slobode i pobijedili rezultatom 2:1. Otišli smo desetkovani, ali uz podršku naših Manijaka smo uspjeli upisati tri boda. Ja sam postigao jedan od dva pogotka. S druge strane, najteže mi je pao poraz od Sarajeva na Grbavici, ali i ispadanje iz Evrope od Metalurga", prisjetio se Nedo.

Premijer liga BiH će se u narednoj sezoni igrati u novom formatu. Učestvovat će 12 klubova, a igrat će se i liga za prvaka i opstanak.

"Sljedeća sezona će biti odlična, bit će mnogo derbija. Vjerujem da će liga biti 50 posto kvalitetnija", istakao je Turković.

Na kraju razgovora se zahvalio navijačima Željezničara.

"Hvala Manijacima na ogromnoj podršci. Svakog možeš prevariti, ali njih ne", završio je Turković.