Uz žestoku poruku
29

Trener Lokomotiva dao otkaz zbog Putina, mijenja ga bivši saigrač Ibiševića i Salihovića

D. P.
Gisdol je oštru poruku poslao Putinu (Foto: EPA-EFE)
Gisdol je oštru poruku poslao Putinu (Foto: EPA-EFE)
Njemački stručnjak Markus Gisdol (52) napustio je klupu Lokomotiva iz Moskve zbog protesta protiv Vladimira Putina i ruske invazije na Ukrajinu.

Gisdol je najveći dio karijere proveo u svojoj domovini trenirajući Hoffenheim, HSV i Koln, ali je u oktobru odlučio promijeniti sredinu i otisnuti se u Rusiju, gdje je preuzeo jedan od najvećih tamošnjih klubova.

Međutim, u Lokomotivu se zadržao samo pet mjeseci. Odlučio je podnijeti ostavku kao znak protesta Putinovom režimu zbog kojeg je pokrenuta invazija na Ukrajinu.

"Za mene je biti nogometni trener najbolji posao na svijetu. Ipak, ne mogu sebi dozvoliti da budem trener u državi čiji lider je odgovoran za agresiju u centru Evrope. To nije u skladu s mojim vrijednostima i zbog toga sam napustio klupu Lokomotiva", rekao je Gisdol.

Zanimljivo, njega će na klupi Moskovljana naslijediti pomalo zaboravljeno ime. U pitanju je nekada proslavljeni nogometaš Hoffenheima Marvin Compper.

Compper nikada u karijeri nije samostalno vodio neki tim, a sada je prihvatio poziv i naslijedit će čovjeka čiji je bio saradnik na klupi Lokomotiva.

Fanovi u Bosni i Hercegovini Comppera najviše pamte po tome što je pisao historiju Hoffenheima zajedno s Vedadom Ibiševićem i Sejadom Salihovićem tokom zlatnih dana.