Skandal u komšiluku
73

Trener futsal kluba iz Srbije i optuženik za ratni zločin tukao svog igrača na utakmici

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na futsal utakmici u Srbiji između SAS-a iz Zrenjanina i FON-a iz Banjice (6:4) dogodio se incident u kojem je trener domaće ekipe Milivoj Batinica u sred utakmice tukao svog igrača.
Pred kraj prvog poluvremena Batinica je ušao u sukob s jednim od svojih igrača. Najprije ga je vukao za dres, a onda počeo udarati po glavi. Igrač je na kraju uspio pobjeći i spriječen je veći sukob, a ovaj potez osnivača i trenera SAS-a je naišao na osudu javnosti, više u regionu nego u Srbiji.
Naime, Batinica je jedan od osnivača Vučićeve Srpske napredne stranke u Zrenjaninu, te su vijest o ovom incidentu objavili tek rijetki mediji u našem komšiluku.

Osim toga, Batinica je optužen za ratne zločine u Kravicama kod Srebrenice 1995. godine i još uvijek čeka konačnu presudu.

Batinica je zajedno sa još sedam osoba osumnjičen da je, kao pripadnik Centra za obuku "Jahorina" Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, učestvovao u ubistvu 1.313 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice na zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Suđenje je počelo prije sedam godina, a Batinica je 2017. godine tvrdio da je za te ratne zločine prvi put saznao tek nakon što je uhapšen.