Nogomet
123

Treba li BiH igrati sa dva špica? Zmajevi su sa Ibiševićem mnogo opasniji i konkretniji

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon poraza od Argentine u prvoj utakmici Mundijala od 2:1 puno se komentariše o tome da li u nastavku SP-a naš državni nogometni tim treba igrati sa jednim ili dva napadača. Vedad Ibišević je postigao prvi pogodak za BiH na jednom velikom takmičenju. No, nije samo ovaj njegov pogodak bio za historije.

Popularni Vedo strijelac je gola u Litvaniji koji je odveo naš nacionalni tim u Brazil. Jedan igrač nije ekipa, ali isto tako jedan igrač može biti itekako značajan. To je pokazao Vedad Ibišević.

Stroj za pogotke

Puno toga je ovaj sjajni napadač uradio za reprezentaciju. Godinama je jedan od najboljih napadača Bundeslige. Moderan je špic koji ima vrlo dobre realizatorske sposobnosti. Profesionalac koji se nikada ne predaje, daje više od maksimum za dres sa državnim grbom. Pogađa tako vješto, majstorski, opasan je u svakoj poluprilici. Stoga je vrlo omiljen kod bh. navijača. Međutim, brzo su njegovi maestralni potezi i presudni golovi gurnuti pod tepih. Nije fer.

Vedo nije u udarnoj postavi dvije prijateljske i jednu zvaničnu utakmicu. Selektor Sušić odlučio je da igra defanzivnije u okršaju sa Gaučosima. Ipak, tek nakon ulaska u igru napadača Stuttgarta Zmajevi su postali mnogo konkretniji, a "stroj za pogotke" ,kako često zovu Ibiševića, je za kratak period proveden na terenu uspio postići taj gol koji će uvijek imati posebno značenje.

Zbog čega Ibišević treba biti u udarnoj postavi argumentovano ćemo objasniti kroz prizmu činjenica.

Osim što je igra Zmajeva prema naprijed mnogo opasnija, Vedo na terenu ima još jednu značajnu ulogu - pomaže Edinu Džeki. Sa ovim tandemom u napadu Sušić je marširao kroz kvalifikacije. Reprezentacija je postigla 30 pogodaka, 3 po utakmici. Bili smo jedna od najefikasnijih reprezentacija u kvalifikacijama za SP, što potvrđuje napadačku moć ekipe.

Velika blagodat za trenera

Također, kada suparničke odbrane imaju maksimalnu pozornost na napadaču Manchester Cityja, "devetka Zmajeva" može poentirati iz drugog plana. Takvu akciju vidjeli smo u Kaunasu.

Dakako, u napadačkom dijelu njih dvojica su izuzetno opasni iz prekida. Sjani su skakači i u svakom trenutku mogu pogoditi. U preostalim utakmicama Mundijala trebat će nam njihova kreativnost, asistencije, golovi...

No, i pored brojnih sličnosti, premda su napadači, nisu isti igrački profil.

Velika blagodat za trenera je kada ima ovakva dva nogometaša u timu, a napadački reprezentativni tandem trebao bi imati glavnu ulogu u nastupajućim iskušenjima. Danas vlada konstatacija da Ibišević treba biti u fokusu, tamo gdje se odlučuje o golovima i bodovima. On ih postiže, on ih osvaja, on donosi prevagu.

Napadački dvojac Džeko - Ibišević može matirati svaku odbranu. U iščekivanju utakmica protiv Nigerije i Irana ostaje nam nada da ćemo se plasirati u drugu rundu. Trebaju nam golovi i pobjede. To je posao Ibiševića i Džeke. To oni najbolje rade.

Vedo nas je navikao na presudne golove, a slijede presudne utakmice. On će uspjeti zato što je na uspjeh osuđen.

Podsjetimo, selektor Safet Sušić kazao je da će protiv Nigerije imati jednu izmjenu u sastavu. Nije želio komentarisati da li to znači da će Ibišević zaigrati od prve minute, no nadamo se da je upravo to Papetov plan.