Kapiten Rome u zavidnoj formi
6

Totti ostavlja otvorena vrata za Azzurre, podržava ga i Buffon

Totalsport
Francesco Totti (Foto: AFP)
Francesco Totti (Foto: AFP)
Selektor talijanske nogometne reprezentacije Cesare Prandelli dao je naslutiti da bi u ekipu opet mogao pozvati i legendarnog 36-godišnjeg Rominog kapitena Francesca Tottija, koji očito ni sam nije hladan po tom pitanju.

"Ukoliko Totti zadrži trenutnu formu, moja obaveza je da razmotrim njegovo uvrštenje u selekciju za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Naravno, ako se kvalificiramo", rekao je Prandelli.

Totti je cijelu karijeru proveo u Romi. U nedjeljnoj pobjedi protiv Parme zabio je 11. ovosezonski gol, te 226. ukupno u Seriji A kojim je na vječitoj tabeli najboljih strijelaca Serije A prestigao na drugom mjestu Gunnara Nordahla (vodeći je Silvio Piola s 274 gola, op.a.).

Za reprezentaciju Totti nije igrao još od Svjetskog prvenstva 2006. godine, na kojem su Azzurri osvojili naslov svjetskog prvaka. Nakon toga se u nekoliko navrata spekuliralo s njegovim povratkom, u mandatima različitih selektora, ali to se nikad nije dogodilo. Upisao je 58 nastupa i 9 golova za reprezentaciju.

"Prandellijeve riječi donose mi veliko zadovoljstvo. Ne znam ni sam, trenutno stvarno igram dobro. Međutim, dosta je još vremena do Mundijala 2014. godine, možda do tada i završim karijeru. Vidjet ćemo ako i kada se dogodi taj poziv što će biti", rekao je Totti.

Njegov povratak zagovara i golman reprezentacije Gianluigi Buffon, još jedan velikan talijanskog nogometa.

"Francesco je još uvijek jedan od nas, čak i danas. Za igrača takvog talenta, karaktera i klase, koji kontinuirano igra na vrlo visoko nivou, kao što to Francesco čini ove sezone, sasvim je razumljivo da selektor ne isključuje njegov povratak", rekao je Buffon.