Nogomet
200

Titula postala realnost za Slobodu: Musemić postavio nove kriterije, euforija trese navijače

Piše: Edin Isanović
Husref Musemić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husref Musemić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanska Sloboda lider je prvenstva BHT Premijer lige. Osvojili su 40 bodova u 18 prvenstvenih utakmica. Pamtit će navijači tima sa Tušnja kako ih je u novembru i decembru zagrijao Husref Musemić.

S četiri vezane pobjede tuzlanski premijerligaš je preuzeo tron, a prvi šef struke postavio je nove kriterije u borbi za naslov prvaka. Dakako, Musemić je Slobodu istakao kao ozbiljnog pretendenta za titulu. Nakon godina strpljivog čekanja euforija danas trese navijače, a tuzlanski tim proživljava ugodne trenutke s Husrefom na čelu. I ne žele stati na ostvarenom.

Naslov prvaka čeka se od osnivanja

U vitrinama Slobode, u 96 godina postojanja, nema nijedne titule. Može li konačno ovaj klub s tradicijom dotaći vrh u prvenstvu? Pitanje je to koje postavljaju mnogi zaljubljenici u nogomet u BiH. Bez dvojbe, šansa je velika, ali neće Tuzlaci zavistiti samo od sebe. U preostalih 12 kola morali bi ostvariti sve pobjede da sa sigurnošću mogu reći da ostaju na tronu. Ipak, to je teško očekivati, premda je u nogometu sve moguće. Međutim, svi u klubu vjeruju da će ostati na sadašnjoj poziciji.

Ono na čemu se temelji optimizam jeste činjenica da će klub u proljetne dvoboje ući sa još kvalitetnijim timom. Predsjednik Azmir Husić najavio je kako će odobriti sredstva za angažovanje kvalitetnih pojačanja. Inače, aktuelni rezultati su plod višemjesečnog rada, sve je uhodano i nikakvih enigmi nema. Sloboda je dobila nekoliko utakmica u završnici. Kada bi suparnik padao dizali su ritam i stizali do kompletnog plijena. Lomili su ritmom, akcijama, šansama, golovima...

Karizmatični Husref zna šta treba za naslov

Strateg Tuzlaka Husref Musemić je poznat po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na terenu. Husrefu se s razlogom u gradu soli beskrajno vjeruje. Svi se nadaju kako će za nastavak složiti kvalitetnu ekipu koja će ostati na liderskoj poziciji. Dakako, Husref je krenuo sa Slobodom jednom novom pobjedničkom stazom. Naravno, važno je napomenuti da je Musemić već osvojio naslov prvaka sa FK Sarajevo 2007. godine.

Dvije godine ranije dotakao je vrh u Kupu BiH sa Bordo timom. Sarajevo je pod njegovom palicom briljiralo u Evropi. Eliminisao je Sigmu, pokleknuo pred Bešiktašem, pobjeđivao Rapid iz Bukurešta. Pamti se kako je izbacio Genk. Igrao je protiv Dinama iz Kijeva u 3. pretkolu Lige prvaka. Sve nabrojano dovoljno govori samo po sebi. Uz ulaganja predsjednika Husića, Musemić je važna karika u Slobodi.

Ovaj autoritativni trener jedan je od najcjenjenijih i najtrofejnijih u našoj zemlji.

"Imamo pravo da razmišljamo o visokim ciljevima, ali ćemo ići utakmicu po utakmicu. Odigrali smo dosta dobro, želimo se boriti za titulu. Imamo najbolji raspored, to ne mora ništa značiti, ali u konačnici može značiti. Ako već igramo sa Sarajevom i Širokim, onda je bolje da igramo na domaćem terenu. Vidjet ćemo šta će se dogoditi na terenu", istakao je nedavno Musemić za Klix.ba.

Na proljeće Tuzlaci imaju i dobar raspored. Od preostalih 12 utakmica šest igraju na domaćem, šest na gostujućem terenu. Na Tušnju će dočekati Radnik, Željezničar, Mladost DK, Široki Brijeg, Drinu i Sarajevo. Gostovat će Borcu, Vitezu, Veležu, Olimpicu, Travniku i Zrinjskom.

Osim nadmetanja u prvenstvu, Sloboda će na proljeće nastupati i u Kupu BiH. Svi se nadaju kako će ova uspješna polusezona na kraju imati sretan kraj i bar jedan osvojen trofej.