Rade pod stalnim pritiskom
6

Težak život "radnika u kopačkama"

Anadolija
Dr. Cemal Iyem sa Univerziteta Sakarya u Turskoj objavio je knjigu pod naslovom "Radnici u kopačkama". Knjiga je nastala kao rezultat razgovora turskog profesora sa nogometaša u kojima on otkriva težak život ovih sportaša.

Iyem je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kazao da nogometaši spadaju među ljude koji rade pod najvećim pritiskom, te da nije čudo da ih sve više umire.

On je obavio anketu među 150 nogometaša, a 15 njih je osobno intervjuirao.

"Postoji sistematsko uznemiravanje nogometaša. Pritisak vrše mediji, navijači, saigrači...

Svi oni prave pritiske na nogometaše. Jer, nogomet je postao industrija i, jasno, niko ne želi izgubiti posao. Ako postoje tri nogometaša koji igraju na istoj poziciji, jasno je da među njima vlada velika konkurencija. Zbog tog razloga suigrači prave snažan pritisak na druge nogometaše", rekao je akademik Iyem, dodajući kako nogometaši uglavnom ne uživaju, a kako se uglavnom misli u javnosti.

Rad pod takvim pritiskom ostavlja velike posljedice i po zdravlje nogometaša.

"Većina nogometaša se žali na pritiske. U inozemstvu je to još izraženije. Jedan nogometaš iz Irske sa kojim sam razgovarao kazao mi je da su ga saigrači u klubu Glasgow Rangers ignorirali jer je bio katolik! Ovakve stvari se dešavaju i u našoj zemlji", kazao je Iyem za AA.

Nogometaši se najviše plaše gubitka posla

Iyem je dodao da profesionalni nogometaši uglavnom nemaju drugo zanimanje. Kada u 30-tima završe karijeru, ostaju bez zanimanja.

"Strah od povreda, također, utječe na njihovu psihu. Profesionalni nogometaš može se baviti nogometom najviše 15 godina. Oni u ovom kratkom periodu moraju zaraditi novac koji će im osigurati sigurnu budućnost. To stvara ogroman pritisak na njih. Oni se najviše boje da bi mogli izgubiti posao. Jer samo jedna ozbiljna povreda može završiti njihovu karijeru. Pomislite, mladi ste, niste obrazovani, a postoji ozbiljan rizik da možete izgubiti posao. Danas i navijači ne žele da vide to, drugo lice nogometa. To je, također, jedan od razloga zašto nogometaši žive pod užasnim pritiskom", kazao je Iyem.