Utakmica BiH - Litvanija
126

Tapkaroši zadovoljno trljaju ruke, navijači ogorčeni

Piše: J. Hadžiahmetović
Karte za utakmicu BiH - Litvanija, koja se igra u utorak na Bilinom Polju, prodate su u rekordnom roku. Dok ulični preprodavači zadovoljno trljaju ruke i karte za ovaj susret prodaju za dvostruko ili trostruke veće cijene, navijači su nezadovoljni i traže objašnjenje.
U nekim gradovima kao što je Zenica, karte za susret kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu nestale su za samo nekoliko sati. U Sarajevu, Tuzli, Bihaću i drugim gradovima, prodaja je trajala nekoliko sati duže.

Iz Centrotransa, u čijih 20 poslovnica širom BiH je prodato nešto manje od 6.000 karata, kažu kako nijedna osoba nije kupila više od pet karata, koliko je dozvoljeno.

"Bilo je slučajeva da jedna osoba pokuša dva puta kupiti karte, ali im to nije dozvoljeno. Mi ne možemo znati ko je tapkaroš i šta će biti sa kartama koje se prodaju u našim poslovnicama. Evo, poređenja radi, za utakmicu protiv Latvije karte su se prodavale deset dana i na kraju nisu sve prodate", kaže Muamer Lutvić, direktor sektora turizma Centrotransa, za Klix.ba.

Naš sagovornik dodaje kako bi volio da se spriječi preprodaja kupljenih karata i da u ovom konkretnom slučaju reaguju i policijski organi.

"Mi imamo ogrnomno iskustvo sa prodajom karata za utakmice. Voljeli bismo da policija ispita preprodavače i tapkaroše o porijeklu karata i gdje su one kupljene. Osuđujemo takve postupke i stojimo na raspolaganju organima gonjenja u smislu suzbijanja ovakvih situacija", dodaje Lutvić te pojašnjava kako su sve karte koje su prodate u Centrotransovim poslovnicama numerisane i kako se kod nelegalnih preprodavača lako može utvrditi porijeklo karata.

Iz Nogometnog saveza BiH oglasili su se saopćenjem u kojem se zahvaljuju svima koji su poslali zahtjeve za kupovinu ulaznica, međutim, kako navode, "zbog velikog interesa, a ograničenog kapaciteta stadiona Bilino Polje u Zenici, Savez više ne može prihvatati nove zahtjeve".