Igrao i na Grbavici
30

Šveđanin koji igra u Izraelu u velikim je problemima nakon što je odbio držati ratni natpis

D. P.
Sundgrena će ubrzo "otjerati" iz Maccabija (Foto: AIK Stockholm)
Sundgrena će ubrzo "otjerati" iz Maccabija (Foto: AIK Stockholm)
Iskusni švedski nogometaš Daniel Andreas Sundgren u velikim je problemima nakon što je odbio držati natpise s pozivom na oslobađanje izraelskih zarobljenika.

Sundgren (33) vrlo je važan faktor u izraelskom Maccabiju iz Haife. Međutim, njegova karijera u ovom izraelskom klubu mogla bi biti privedena kraju nakon što je bio jedan od igrača koji su odbili držati natpis na utakmici.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir jučer je službeno zatražio od ministra unutarnjih poslova Moshea Arbela da Sundgrenu i još nekolicini nogometaša, koji su odbili držati natpis, oduzme državljanstva i radne dozvole, čime bi ostali bez mogućnosti igranja u ovoj zemlji.

Ljutiti Ben-Gvir je naveo da je Sundgren tako "ponizio izralelske zatvorenike" te je dodao da "osoba koja je nedavno stekla izraelsko državljanstvo ne može podržavati terorističku organizaciju".

Dodao je i da treba poništiti radne vize svim ostalim stranim igračima koji su odbili nositi transparent te ih vratiti u matične zemlje.

Iako je ministar unutarnjih poslova Arbel odbio oduzeti državljanstvo Sundgrenu, njegov klupski predsjednik u Maccabi Haifi Itzik Ovadia zaključio je Sundgrenovu karijeru u klubu riječima da "oni koji se suosjećaju s boli, neće više biti članovi kluba".

Zanimljivo, Sundgrena su upoznali i navijači u Bosni i Hercegovini. Tokom 2017. godine igrao je protiv Željezničara u kvalifikacijama Evropske lige kao član švedskog AIK-a i igrao je na Grbavici. Tom prilikom Šveđani su izbacili FK Željezničar.