Selektor u razgovoru za Klix.ba
276

Sušić: Džeko je Manciniju donio titulu, ali mora da ide iz Cityja

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Edin Džeko i Safet Sušić (Foto: AFP)
Edin Džeko i Safet Sušić (Foto: AFP)
Manchester City je u nedjelju osvojio titulu prvaka Engleske nakon napete završnice i pobjede nad Queens Park Rangersima. Edin Džeko, reprezentativac BiH, u igru je ušao sredinom drugog poluvremena i bio jedan od učesnika čudesnog preokreta na Etihadu. Popularni Dijamant je bio strijelac za izjednačujući rezultat, što je, prema mišljenju selektora Safeta Sušića, bilo presudno za utakmicu. Sušić smatra da je Edinov gol donio titulu Cityju i Robertu Manciniju.

Sušić je u razgovoru za portal Klix.ba rekao kako je izuzetno sretan zbog Džekinog gola i titule koju je napadač bh. nogometne reprezenatcije osvojio sa svojim timom.

"Da nije bilo njegovog gola, vjerovatno bi Manchester United bio šampion. Prema mom mišljenju, to je ključni gol. Desilo se nešto što se dešava u hiljadu godina, da jedna ekipa u produžecima da dva gola u tako važnoj utakmici", kaže Sušić na početku razgovora.

"Sramota šta mu je Mancini radio"

Nedavno je selektor nogometne reprezentacije BiH izjavio za naš portal kako Edin Džeko treba napustiti Manchester City za svoju dobrobit i dobrobit reprezentacije. Sušić još uvijek misli tako.

"Znam da će Carlos Tevez ostati kao i Mario Balotelli, jer ne vjerujem da je neko zainteresiran za njega zbog njegove neozbiljnosti. Sumnjam da će Argentinac Kun Aguero napustiti City i otići u Real. Jedino se može desiti da bude kao i ove godine, a Džeko to ne zaslužuje. Poznavajući njega i koliko voli igrati, najvažnije mu je da ode negdje gdje će stalno igrati. Ovo je sramota šta mu je trener Roberto Mancini radio, a na kraju mu je Edin možda i donio titulu", izjavio je Safet Sušić za portal Klix.ba.

Nekadašnji igrač Sarajeva i PSG-a kaže kako ne očekuje da Džeko trpi sve ono što mu je italijanski stručnjak radio u sada već protekloj sezoni Premiershipa.

"Jutros čitam francuski L'Equipe, City je zainteresiran za dovođenje još napadača, tako da se naredne sezone može desiti da konkurencija u tom timu bude još jača, da imaju pet ili šest igrača u napadu, što bi bilo vrlo nezgodno. Logično bi bilo da promijeni klub, pogotovo sada nakon osvajanja titule. Opet, on je taj koji odlučuje. Pametan je momak i zna šta treba raditi. U interesu naše reprezentacije je da Edin igra, jer samo tako može biti u formi", kaže popularni Pape.

Veoma važne prijateljske utakmice

Baš kao što se to desilo 2009. godine, kada je sa Wolfsburgom osvojio Bundesligu, Džeko je jučer ogrnuo bh. zastavu prilikom proslave osvajanja Premiershipa. Sušića to nije iznenadilo, jer je napadač bh. reprezentacije veliki patriota.

"Osim toga, Edin je najpopularniji nogometaš već godinama u našoj zemlji. Uopšte me ne iznenađuje taj njegov potez", kazao je Sušić.

U maju će naša nogometna reprezentacija odigrati dva prijateljska susreta. Prvo će BiH igrat u Dablinu 26. maja protiv Republike Irske, dok je susret protiv Meksika zakazan za 31. maj u Chicagu. Za prijateljske utakmice pozvao je i četiri nova igrača, Damira Vrančića (Eintracht Braunschweig), Muamera Svraku (Željezničar), Miroslava Stevanovića (FK Vojvodina) i Stojana Vranješa (Cluj). Selektor će, kaže, nastojati svim igračima dati šansu ako rezultati to budu dozvoljavali.

"Trebali bismo imati dobre rezultate u te tri utakmice pred kvalifikacije. Ne bi nam se smjelo desiti da izgubimo dvije pa da u kvalifikacije uđemo bez samopouzdanja i povjerenja u svoje saigrače. Bez obzira na to što se radi o prijateljskim utakmicama, one su za nas vrlo važne. Nadam se da su naši momci izuzetno ozbiljni, jer sada slijedi desetodnevna pauza i ako se ništa ne radi moguće je izgubiti fizičku spremu, što nas može puno koštati", kaže Sušić.

Ostvariti zacrtani cilj

Za Meksiko, pojašnjava, nema prijateljskih utakmica. Oni svaku igraju kao da je finale Svjetskog prvenstva. Selektor se nada kako će u narednih desetak, reprezentativci naporno trenirati kako bi na okupljanje, koje je zakazano za 24. maj u hotelu Radisson Blu u Dablinu, stigli spremni.

Nismo propustili priliku da selektora pitamo o vrhunskoj formi u kojoj je Vedad Ibišević, napadač Stuttgarta.

"Vedad je igrač kojeg ja izuzetno cijenim kao igrača i kao osobu. Velika stvar je što je promijenio klub i otišao u Stuttgart koji ima mnogo veće ambicije od Hoffenheima. Zahvaljujući njegovom dolasku, Švabe su upisale izuzetno dobre rezultate i kvalificirali se za Evropsku ligu. Nadam se da će tako biti i sljedeće godine, jer ja imam deset utakmica u kvalifikacijama. U osam njih namjeravam igrati sa dva napadača i bila bi velika stvar da Džeko i Ibišević igraju stalno. To bi nam dalo veće šanse za ostvarivanje cilja koji smo svi sebi zacrtali", kazao je Safet Sušić za portal Klix.ba