Nogomet
16

Sušić bi na današnjoj sjednici IO NSBiH mogao dobiti ultimatum

Piše: Edin Isanović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Vanredna sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH bit će održana danas u Sarajevu sa početkom u 14:00 sati.

Osim članova IO sjednici će prisustvovati i članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje N/FS BiH Faruk Hadžibegić, Duško Bajević i Sead Kajtaz.

Raspravljat će se o neočekivanom porazu od Kipra na startu kvalifikacija za odlazak na EURO 2016., ali i eventualnoj smjeni selektora bh. nogometne reprezentacije Safeta Sušića.

Također, ne treba isključiti scenarij da će šefu državnog tima biti postavljen cilj da u naredne dvije kvalifikacione utakmice osvoji šest bodova (Vels u gostima i Belgija kući u oktobru), te da ako to ne uradi odstupi sa klupe.

Međutim, to će biti teško ostvarivo. "Crveni vragovi", kako popularno zovu selekciju Belgije, ima izuzetno kvalitetan sastav.

Dakako, bh. reprezentacija je još u igri, ali čelnici Saveza odlučili su da reaguju na vrijeme i to je za svaku pohvalu. Sramotan poraz od Kipra mobilizirao je članove Izvršnog odbora koji žele da se "na licu mjesta" uvjere u dešavanja unutar najpopularnije reprezentacije, a o svemu će ih obavijestiti selektor koji će, također, biti prisutan na sastanku.

Inače, Sušić je nedavno počeo treći mandat na klupi Zmajeva, a ugovorom koji je potpisao pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dobro je zaštitio svoja prava.

Teško je očekivati da će Sušić biti smijenjen nakon jednog poraza, te je najrealnije da će popularni Pape dobiti ultimatum – osvoji šest bodova ili da odstupi.

Svakako, podnošenje ostavke bi za članove NSBiH bilo najbezbolnije rješenje. Nogometna reprezentacija BiH nakon jedne utakmice kvalifikacija nema niti jednog boda, što u konačnici može biti presudno u borbi za plasman na kontinentalnu smotru.

Osim toga, u narednim mečevima igrači će biti opterećeni saznanjem da im sljedeći neočekivani poraz praktično može značiti još jedan korak unazad. Nelogični potezi i loše procjene doveli do toga da kopni povjerenje javnosti prema najboljem nogometašu Bosne i Hercegovine svih vremena.