Nakon samo pet sekundi
49

Sudija u Africi svirao najbrži penal u historiji nogometa, srušio i rekord Crnogoraca

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
U susretu 2. kola afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Tanzanije i Madagaskara sviran je najbrži penal u historij nogometa, a sudija je na bijelu tačku pokazao nakon samo pet sekundi.

Domaći igrači odmah su krenuli s centra prema kaznenom prostoru Madagaskara, a nakon što je gostujući štoper promašio loptu i dozvolio protivničkom igraču da uđe u kazneni prostor, golman ovog tima nespretno je reagovao i srušio protivnika, nakon čega je sudija bez ikakve dileme pokazao na bijelu tačku.

[TWITTER]1435268347717984257[/TWITTER]

Faul je napravljen na isteku četvrte sekunde, a penal je zvanično dosuđen u petoj sekundi, što je najbrže sviran kazneni udarac u historiji nogometa.

Do sada je rekord držao dosuđeni penal u Engleskoj na susretu između Chestera i Witton Albiona, a on je sviran u šetoj sekundi i to u meču koji se ne smatra "profesionalnim nogometom", dok je u kontekstu reprezentacija rekord držao dosuđeni penal na meču između Crne Gore i Gane 2014. godine. Tada je sudija na bijelu tačku pokazao nakon deset sekundi.

Što se tiče najbržeg penala u historiji nogometa, siguran realizator kaznenog udarca bio je Nyoni, a konačan rezultat na kraju je glasio 3:2 za Tanzaniju.