Drama u grupi C
26

Šta Italiji treba za plasman na Euro i kakve to veze ima s reprezentacijom BiH

D. P.
Ukrajina i Italija bore se za direktan plasman (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina i Italija bore se za direktan plasman (Foto: EPA-EFE)
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo privode se kraju i već se naziru brojna imena koja će igrati na smotri najboljih, a u fokusu je situacija s Italijom koja bi mogla ostati "kratkih rukava" u cijeloj situaciji.
Italijani su sinoć drugi put u ovim kvalifikacijama izgubili od Engleza i tako sebi otežali put na Evropsko prvenstvo. Međutim, i dalje sami odlučuju o svojoj sudbini, iako je Ukrajina trenutno ispred njih s tri boda više i utakmicom više.

U grupi C Engleska je već izborila plasman na Evropsko prvenstvo, a Ukrajina i Italija se nadmeću za drugo mjesto koje vodi direktno u Njemačku.

Italijani imaju nekoliko kombinacija za preostale dvije utakmice jer imaju i jedan meč odigrati više u odnosu na Ukrajince. Slijede im domaći duel protiv Sjeverne Makedonije te gostovanje Ukrajini u novembarskom ciklusu.

Ovo su kombinacije koje vode Italiju na Evropsko prvenstvo:

Italija ide na Euro ukoliko savlada Sjevernu Makedoniju i Ukrajinu

Italija ide na Euro ukoliko savlada Sjevernu Makedoniju i remizira s Ukrajinom

Italija ide na Euro ukoliko remizira sa Sjevernom Makedonijom i savlada Ukrajinu

Italija ide na Euro ukoliko izgubi od Sjeverne Makedonije i pobijedi Ukrajinu

Zašto je to pitanje važno i za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Osim što su Italijani oduvijek imali mnogo fanova u našoj zemlji, ovoga puta situacija u grupi s Azzurrima direktno će utjecati na rivala Zmajeva u dodatnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

BiH je ostala bez šansi da se direktno kvalifikuje na Evropsko prvenstvo pa će tako put na Euro tražiti kroz baraž kojeg je osigurala dobrim nastupima u Ligi nacija pod vodstvom Ivayla Peteva.

Prema trenutnoj situaciji, direktan plasman Ukrajine na Evropsko prvenstvo ispred Italije donio bi Zmajevima na papiru lakšeg protivnika.

Umjesto Ukrajine, BiH bi u polufinalu martovskog baraža igrala protiv Finske, dok bi Italija igrala u elitnom dijelu baraža gdje je prema aktuelnoj situaciji i reprezentacija Hrvatske. Ukoliko Italija i Hrvatska ne odu na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, igrat će u istom dijelu žrijeba i jedna od velikih selekcija neće igrati na Evropskom prvenstvu.

S druge strane, ukoliko Italija osvoji drugo mjesto u grupi, Ukrajina bi gotovo pa sigurno bio jedan od rivala Bosni i Hercegovini u našem dijelu žrijeba za baraž.

Uz svo dužno poštovanje prema Finskoj, koja nam je u prošlosti nanijela mnogo muka, reprezentacija Ukrajine bi bila neuporedivo teži rival za Zmajeve u baražu i bilo bi lijepo izbjeći je u dodatnim kvalifikacijama tako da bi navijači BiH trebali navijati za Ukrajinu u duelu protiv Italije za direktan plasman.