Žele SP
71

Spektakularni stadion od 100.000 mjesta nije jedini, Kinezi ne prestaju graditi

F. Z.
Novi stadion Guangzhou Evergrandea (Foto: EPA-EFE)
Novi stadion Guangzhou Evergrandea (Foto: EPA-EFE)
Kina će uložiti milijarde dolara na nove stadione, a ambicija ove države je da ugosti Svjetsko prvenstvo, najranije 2030. godine, javio je AFP.
Pandemija koronavriusa nije ostavila traga na gradnju stadiona u Kini. Prošle sedmice stigla je vijest kako je prvak Kine Guangzhou Evergrande započeo izgradnju stadiona vrijednog 1,7 milijardi dolara.

Stadion koji će biti u obliku lotosovog cvijeta imat će kapacitet od 100.000 sjedećih mjesta i bit će najveći stadion na svijetu namijenjen prije svega za odigravanje nogometnih utakmica, a bit će završen do kraja 2022. godine.

Iz Evergande Groupa na čijem je čelu jedan od najbogatijih Kineza sada su najavili izgradnju još dva stadiona u Kini koji će imati po 80.000 sjedećih mjesta.

AFP kaže kako će Kina za dvije godine imati najmanje 12 velikih novih nogometnih stadiona, a državni mediji kažu kako je to početak nove ere kinenskog nogometa.

Većina stadiona koristit će se već 2021. godine za prošireno Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo, kao i 2023. godine tokom Azijskog kupa. Novi spektakularni stadion prvaka Kine neće svoju premijeru doživjeti na Svjetskom klupskom prvenstvu, a nije planirano da se na njemu igraju utakmice Azijskog kupa. Ipak, drugi stadioni koji bi se trebali izgraditi širom Kine bit će spremni za ovo takmičenje.

"Mislim da je želja Kine da organizuje Svjetsko prvenstvo u nogometu očigledna", rekao je novinar Oriental Sports Dailyja Ji Yuyang. On je istaknuo kako je samo pitanje vremena kada će Kina aplicirati za domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

Predsjednik FIFA-e pozvao je Kinu u junu da aplicira za organizaciju Svjetskog prvenstva, a kada je vidio projekat novog stadiona Guangzhou Evergrandea Infantio je bio jasan: "Savršen za finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva".

Stadioni u Kini danas su većinom multifunkcionalni, a na njima se između ostalog održavaju i atletska takmičenja. Novi stadioni služit će isključivo za nogomet.