Sud odlučio
23

Španski klub dobio tužbu protiv UEFA-e i igrat će Evropu već ove sezone

D. P.
Osasuna ima iza sebe sezonu za pamćenje (Foto: EPA-EFE)
Osasuna ima iza sebe sezonu za pamćenje (Foto: EPA-EFE)
Iako je prvobitno izbačena iz Konferencijske lige, španska Osasuna dobila je na međunarodnom sudu presudu protiv UEFA-e i takmičit će se u Evropi već ove sezone.

Osasuna je krajem prošle sezone senzacionalno izborila plasman u Konferencijsku ligu, no svi u klubu ostali su u šoku nakon što je UEFA, samo četiri sedmice prije toliko željenog nastupa u Evropi, izrekla kaznu i izbacila je iz evropskih takmičenja.

Razlog je bio skandal deset godina star zbog namještanja utakmica. Slučaj je nazvan "Caso-Osasuna", a rezultirao je tako što su predsjednik kluba iz 2014. godine Miguel Archancho i petorica bivših direktora kluba osuđeni na zatvorske kazne.

Potvrđeno je da su predsjednik i bivši direktori isplatili više od 600.000 eura klupskih sredstava igračima protivničkih klubova kako bi utjecali na rezultate i namještali utakmice.

Ipak, Osasuna je uložila žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) i uspjela je izboriti pobjedu. Utvrđeno je da je današnja Osasuna žrtva događaja koji nemaju veze s tom garniturom kluba iz 2014. godine.

Ekipa iz Pamplone izborila je sedmo mjesto u La Ligi prošle godine s dva boda više od Athletica iz Bilbaa.