Europa liga
0

Španski derbi u četvrtfinalu

Totalsport
U četvrtfinalu Europa lige dogodit će se i "španski derbi". Susret će se Valencia i madridski Atletico, a prva utakmica u četvrtak se igra na Mestalli.

Prije ovog ogleda međusobno su se španske ekipe sastajale 140 puta u Primeri. O izjednačenosti najbolje govori statistika da Valencia ima 53 pobjede, Atletico 51, a 36 utakmica je završilo bez pobjednika.

"Bit će to posve izjednačen ogled tokom obje utakmice, baš kakav smo odigrali i protiv Werdera. Atletico je odlična ekipa za koju je vidljivo da se diže u svojim izvedbama. Dobro se poznajemo i vjerovatno neće biti nikakvih tajni u tim ogledima", rekao je Unai Emery, trener Valencije i dodao uz žal:

"Ipak, šteta što će jedan od nas ispasti. Šteta zbog španskog nogometa".

S druge strane Jesus Garcia Pitarch, sportski direktor Atletica, veli:

"Valencia je sjajan rival i odlična ekipa. No, u zadnjim našim međusobnim utakmicama smo dokazali da imamo rješenja za njih. Potrudit ćemo se reprizirati neke velike pobjede protiv njih u zadnje vrijeme".

Zanimljivosti

• Atletico je posljednji put na Mestalli pobijedio 8. marta 2003. godine u Primeri 1-0. U zadnjih trinaest utakmica na Mestalli Valencia ima devet pobjeda, tri su završile remijem, a spomenuta jedna pobjedom gostiju.

• Početkom ove sezone na Mestalli su ove dvije ekipe odigrale 2-2 (26. septembra 2009.). Tada su Pablo i Villa bili strijelci za Valenciju, dok su pogotke za Atletico golove dali Agüero i Maxi, koji više nije u ekipi. Prije dva mjeseca je Atletico pobijedio na svom Vicente Calderonu 4-1, uz dvostrukog strijelca Diega Forlana.

Povrede

• Valencia ima dosta problema sa sastavljanjem odbrambenog reda prije utakmice u četvrtak. Novi šok su doživjeli ozljedom Alexisa, a od prije su povrijeđeni Jeremy Mathieu, Miguel, David Navarro, Carlos Marchena, David Albelda i Ever Banega.  

Forma:

Valencia

PORAZ 0-3 (vani) Zaragoza (Primera, 27. marta) POBJEDA 1-0 (kući) Malaga (Primera, 24. marta) POBJEDA 2-0 (kući) Almeria (Primera, 21. marta) REMI 4-4 (vani) Werder (Europa liga, 18. marta) PORAZ 0-3 (vani) Barcelona (Primera, 14. marta)

Atletico Madrid

PORAZ 2-3 (vani) Real Madrid (Primera, 28. marta) POBJEDA 2-0 (kući) Athletic Bilbao (Primera, 25. marta)

PORAZ 1-4 (vani) Mallorca (Primera, 21. marta) REMI 2-2 (vani) Sporting (Europa liga, 18. marta) POBJEDA 1-0 (kući) Osasuna (Primera, 15. marta)