Nogomet
0

Španicma za titulu pripada 114 miliona eura, Nijemcima 113

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finale Evropskog nogometnog prvenstva vrijedno je više od 300 miliona eura, a Španija i Njemačka se neće boriti samo za pobjednički pehar već i za dobitak za svoju naciju od preko 114 miliona eura, ukoliko Španija pobijedi, odnosno, 113 miliona eura, ukoliko Njemačka osigura pobjedu, saopštila je kompanija Master Card.

Prema istraživanju te međunarodne kompanije za platne kartice, čak i zemlja-gubitnik zaradiće "pristojnu sumu" od 59 miliona eura, a Njemačka i Španija će profitirati od kratkoročne i dugoročne "ekonomske injekcije" koja uključuje novac od nagrade, ugovore o sponzorstvu, televizijska prava, porast prodaje karata i proizvoda vezanih za prvenstvo i turizma.

Za pobjedničku naciju, to će značiti i veliki porast povjerenja potrošača u njihovu ekonomiju.

Samo novac od nagrade, koji su zaradili pobjeđujući na svim utakmicama na UEFA EURO 2008 donijeće Španiji 23 miliona eura dok će, u slučaju da osvoji trofej, Njemačka zaraditi jedan milion manje, zbog poena koje je izgubila porazom od Hrvatske u grupnoj fazi takmičenja.

Ukoliko Španija izgubi u finalu, njihova ukupna zarada od turnira biće 20 miliona eura, dok će poraz u finalu Njemačkoj doneti 19 miliona.

Prema istraživanju Master Carda, samo od finalne utakmice pobjednička nacija će dobiti "ekonomsku injekciju" od 90 miliona eura, dok će "utješna nagrada" za poraženog iznositi oko 40 miliona eura.

Domaćin finalne utakmice, Beč, takođe može da očekuje finansijsku dobit od više od 100 miliona eura samo od ove jedne utakmice, dok će kratkoročna dobit, od prodaje hrane i pića, smeštaja i prodaje predmeta vezanih za prvenstvo biti veća od 65 miliona eura, zajedno sa dugoročnom dobiti, koja uključuje i očekivani porast turističkih posjeta austrijskoj prijetolnici.

Predviđa se da će Austrija i Švicarska od EP ukupno zaraditi oko 470 miliona eura.

Ekonomska korist od EP biti veća od 1,4 milijarde eura, a finale prvenstva privući će više od 150 hiljada ljudi u Beč, dok se u direktom televizijskom prenosu očekuje više od 150 miliona gledalaca, navedeno je u saopštenju.