Nogomet
0

SP 2006: Rekordan broj golova na startu SP

FENA
Nogometna reprezentacija Njemačke u uvodnoj utakmici 18. svjetskog prvenstva, u okviru A-grupe, u Muenchenu je pobijedila Kostariku s 4:2 (2:1).

Izabranici Jurgena Klinsmanna nastavili su tradiciju neporaženosti domaćina na otvorenjima SP-a. Šest postignutih golova u uvodnoj utakmci predstavlja novi rekord u istoriji ovog takmičenja.

I pored ubjedljve Nijemci nisu prikazali igru na vrhunskom nivou. Domaći igrači na početku susreta iskoristili su tremu Kostarikacnaca došavši u vođstvo već u 6. minuti fenomenalnim pogotkom Lahma, koji je sa ivice kaznenog prostora savladao Porrasa. Međutim, rezultat je ubrzo izjednačen kada je Wanchope iskoristio neuspjelu ofsajd zamku, pobjegao čuvarima i lako savladao Lehmanna. Do kraja poluvremena, Nijemcu i diktiraju tempo, Kostarikanci se brane uz dosta sreće i može se reći da mogu biti zadovoljni što su u prvih 45 minuta samo još jednom kapitulirali, kada se u strijelce upisao Klose na asistenciju Shcweinsteigrea. .

Kostarika u drugom poluvremenu igra nešto hrabrije, ali nedovoljno za povoljan rezultat. Njemačka odbrana deluje izuzetno nesigurno, ali isuviše oprezni Kostarikanci ne uspjevaju to da iskoriste. Na drugoj stranu, Klose još jednom uspjeva da se upiše u strijelce i poveća prednost Njemačke, ali Wanchope, nakon očiglednog ofsajda, vraća "ticose" u život. Ipak, u samoj završnici fantastičnim udarcem Fringsa sa 30 metara otklonjene su sve dileme i "panceri" su opravdali ulogu favorita.