Nogomet
0

SP 2006: Nogometaši Francuske posljednji četvrtfinalisti

FENA
Nogometaši Francuske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. U susretu osmine finala SP-a Francuska je u Hannoveru savladala Španiju sa 3:1 (1:1).

Golove za Francusku postigli su Ribery (41.), Vieira (83.) i Zidane (90.), dok je jedini pogodak za Špance postigao Villa (27. -11 m).

Susret je pred 43.000 gledalaca sudio Italijan Roberto Rosetti.

Francuzi su posljednji četvrtfinalisti Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. U utakmici u kojoj im nisu davane velike šanse za pobjedu nad Špancima francuski nogometaši ponovo su zasjali starim sjajem. U potpunosti su nadigrali zahuktale Špance, koji su tako nastavili crnu seriju poraza od Francuske na velikim takmičenjima.

Španski nogometaši bili su bolji samo u prvih dvadesetak minuta, a došli su u vodstvo iz jedanaesterca, kojeg je u gol pretvorio David Villa. Prethodno je Lilian Thuram u svom šesnaestercu oborio Pabla Ibaneza.

Ostatak susreta pripao je francuskim nogometašima, koji su uspjeli doći do poravnanja u 41. minuti. Vieira je dobro usposlio Riberyja, koji je ušao u šesnaetserac Španaca, prevario Casillasa i poslao loptu u prazan gol.

I u nastavku je Francuska bila bolja na terenu, a prvu dobru priliku imala je u 60. minuti, kada je Ribery odlično ubacio s desne strane, ali je Abidal loše šutirao.

Vodstvo Francuskoj u 82. minuti donio je najbolji igrač susreta Patrick Vieira, koji je najviše skočio u šesnaestercu Španaca nakon ubacivanja Zidanea, te s pet metara glavom poslao loptu u gol.

Kapiten Francuske Zinedine Zidane je u 90. minuti potvrdio pobjedu Francuza. Ušao je u šesneasterac s lijeve strane, prevario svog čuvara i sa deset metara matirao Casillasa.

Francuska će u četvrtfinalu, 1. jula u Frankfurtu, igrati protiv aktuelnog svjetskog prvaka Brazila.