Nogomet
0

SP 2006: Engleska treći četvrtfinalist

FENA
Victoria Beckham među engleskim navijačima
Victoria Beckham među engleskim navijačima
Nogometna reprezentacija Engleske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.

Engleska je u osmini finala SP-a u Stuttgartu savladala selekciju Ekvadora sa 1:0 (0:0). Jedini pogodak postigao je David Beckham u 60. minuti.

Susret je na stadionu Gottlieb-Daimler, pred oko 52.000 gledalaca, sudio Belgianac Frank De Bleeckere.

Nakon Njemačke i Argentine reprezentacija Engleske je treća reprezentacija koja je izborila plasman među osam najboljih ekipa na SP-u.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Favorizirani Englezi su do pobjede nad Ekvadorom došli teže od očekivanog, a do odlučujućeg gola došli su iz slobodnog udarca. Naime, Ekvador se pokazao kao veoma čvrsta i disciplinirana ekipa, posebno u odbrani, pa su Englezi teško dolazili do pozicija za udarac.

Prvo poluvrijeme proteklo je u iznednačenoj igri, a najbolju priliku imala je reprezentacija Ekvadora u 10. minuti, kada je Tenorio pogodio prečku.

U drugom poluvremenu Engleska je zaigrala nešto ofanzivnije, a u 60. minuti došla je do pogotka. David Beckham je iz slobodnog udarca sa 20 metara majstorski pogodio donji desni ugao gola selekcije Ekvadora i tako donio pobjedu svojoj ekipi.

Nakon primljenog gola Južnoamerikanci su krenuli svim snagama u napad, ali do kraja nisu uspjeli napraviti niti jednu ozbiljnu priliku.

Sastavi: Engleska: Robinson, A. Cole, Ferdinand, Hargreaves, Carrick, Terry, Lampard, Gerrard (od 90. Downing), Rooney, Beckham (od 87. Lennon), J. Cole (od 77. Carragher).

Ekvador: Mora, Murtado, De La Cruz, Delgado, Mendez, Castillo, Valencia, Espinoza, Reasco, E. Tenorio (od 69. Lara), C. Tenorio (od 72. Kaviedes).

Engleska će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika meča Portugal - Holandija.