Nogomet
0

Šok za navijače: Slovaci porazili Zmajeve na Bilinom Polju

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH poražena je večeras na Bilinom Polju od Slovačke rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je Pečovski u 77. minuti.

Blijeda i bezidejna bila je partija izabranika Safeta Sušića. Gosti su u uvodnim minutama pokazali da nisu stigli na Bilino Polje da se brane. Njima je dvoboj sa Zmajevima bio posljednja šansa da se uključe u borbu za prva dva mjesta. Iskoristili su je.

Slovaci su već u 9. minuti opasno zaprijetili. Šestak je pokušao iz voleja, ali lopta odlazi pored gola. Naši su uzvratili šest minuta poslije. Mismović je primio jednu loptu na vrhu šesnaesterca, šutirao je, ali neprecizno.

Samo minutu kasnije Miralem Pjanić isprobao je svoj šut. Ipak, to nije previše zabrinulo Muchu.

Slovaci opasno prijetili

Naši su nastavili sa atacima prema golu gostiju. Igrala se 26. minuta kada je Bičakčić, nakon kornera, šutirao glavom pored gola. Duboki uzdasi na tribinama u 27. minuti. Nemec se nakon sjajne asistencije Hamšika našao u dobroj šansi. Međutim, nije bio priseban u ključnom momentu. U tim trenucima Slovaci su diktirali tempo. U 34. minuti Kucka puca, ali čuvar mreže bh. tima odbija loptu u korner.

Izabranici Safeta Sušića bude se pred kraj prvog dijela. Pjanić u 43. minuti šutira, golman Slovaka odbija loptu na koju natrčava Džeko, ali Škrtel je raščistio.

Kucka je propustio posljednju šansu prvog poluvremena koje je okončano nepopularnim rezultatom 0:0. Slovaci su lako prolazili po lijevoj strani, gdje je igrao Vršajević umjesto povrijeđenog Mujdže.

Pečovski matirao Begovića

U nastavku gosti prvi prijete, ali Spahić u posljednjem trenutku interveniše i blokira udarac. Lulić je u 54. minuti probio lijevu stranu i šutirao. No, lopta odlazi pored gola.

Samo minutu poslije Hamšik istrčava sjajnu kontru. Zaobišao je i Begovića, ali je dao dug for, tako da je Spahić otklonio opasnost.

Izabranici Jana Kozaka nastavljaju sa ofanzivom. Sjajnu akciju izveli su u 59. minuti kada se Weiss našao oči u oči sa Begovićem. Premda su mnogi loptu vidjeli u mreži, ona odlazi pored stative. Sreća je bila na strani bh. reprezentacije.

Slovačka snažno napada. Pečovski odlično šutira, ali nas ponovo spašava golman Stokea. Naš državni tim forsirao je centaršuteve sa bokova.To nije prolazilo pored visokih odbrambenih nogometaša Slovačke.

Igrala se 77. minuta kada gosti zasluženo dolaze u vodstvo. Pečovski šutira, lopta je zakačila Spahića, promijenila smjer i završila u mreži.

U 81. minuti umjesto Medunjanina ulazi debitant Hajrović. Naši su do kraja pokušali izjednačiti. Nisu uspjeli. Zabilježili su prvi poraz u ovim kvalifikacijama.

Utakmicu ste mogli pratiti u tekstualnom prijenosu na našem portalu.

Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo, grupa G:

BiH - Slovačka 0-1 (Pecovsky 77) Latvija - Litvanija 2-1 (Bulvitis 20, Zjuzins 42 / Matulevišius 44)

Lihtenštajn - Grčka 0-1 (Mitroglou 72)

Redoslijed:

  1. BiH 16 (7),
  2. Grčka 16 (7),
  3. Slovačka 12 (7),
  4. Latvija 7 (7),
  5. Litvanija 5 (7),
  6. Lihtenštajn 2 (7)