Prijateljski meč
0

Sochaux jedva izbjegao poraz od Veleža

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nogometaši Veleža u srijedu su u prijateljskoj utakmici protiv francuskog Sochauxa, kojeg s klupe predvodi naš stručnjak Mehmed Baždarević, odigrali neriješeno, 2:2. Susret je odigran u francuskom Belfortu na stadionu Roger Serzian pred 2.000 gledatelja.

Na samom početku utakmice Sochaux je nametnuo svoj ritam igre i većim dijelom držao loptu u svojim nogama. Prvi šut prema golu Veleža bilježimo u 6. minuti, kada Marvin Martin šutira sa 25. metara. Oštraković je siguran. Francuzi prijete u 11. i 20. minuti, preko Diasa, a u međuvremenu se prvi strijelac ekipe Privat našao u ofsajdu, odnosno na dobru akciju Sochauxa još bolje je reagovala odbrana Veleža pravovremenim postavljanjem ofsajd zamke. U 22. minuti ponovo je Oštraković izašao kao pobjednik u duelu sa Diasom.

Do vodstva Francuzi dolaze u 26. minuti, kada Marvin Martin sjajno pronalazi Privata, prvog strijelca ekipe dosadašnjeg dijela prirpema (4 gola iz 5 utakmcia), odbrana Veleža griješi, a Privat trese mrežu "Rođenih". Međutim, Velež je brzo uzvratio. Damir Rovčanin bježi protivničkoj odbrani, vara Duplusa, izlazi sam pred golmana Camaru i poravnava rezultat, 1:1. U 42. minuti Velež je ponovo zaprijetio. Lakičević iz slobodnjaka šalje "projektil", ali golman Camara krajnjim naporom odbija loptu u korner.

Knock out na početku 2. poluvremena

Dva minuta kasnije, ponovo je golman Sochauxa na mukama. Ovaj put Okić prolazi po lijevoj strani, šutira, a francuski golman ponovo spašava svoju mrežu. U nastavku Veležov knock out Francuzima na početku. Tek što se pošlo sa centra, Admir Velagić, kao mnogo puta na sličan način prošle sezone, sjajno proigrava Eldara Hasanovića, ovaj pored dvojice odbrambenih igrača ulazi u šesnaesterac i matira golmana Francuza. Nakon primljenog gola, Sochaux očekivano kreće u totalnu ofanzivu. U periodu od 50. do 54. minute imali su tri veoma dobre prilike, ali sva tri puta mreža "Rođenih" je ostala netaknuta. Najbolja je bila ona iz 54. minute, kada Privat, okrenut leđima prema golu, dodaje loptu za Butina, koji se oslobađa igrača Veleža i šutira, ali lopta pogađa desnu stativu gola Oštrakovića.

U 58. minuti Admir Velagić šutira glavom, ali golman Sochauxa je na mjestu. Nakon toga tempo igre polako opada i igrači Veleža većim dijelom drže loptu u svojim nogama. U 71. minuti Oštraković bravurozno interveniše, kada napadač Sochauxa u petercu glavom šutira. U 86. minuti nesmotren prekršaj na 25 metara od gola "Rođenih". Loptu uzima Dias i rezantnim šutem, uz samu stativu, pogađa mrežu Veleža i postavlja konačan rezultat utakmice, 2:2. Gol je to koji je bio tačka na i jedne odlične fudbalske predstave.

Varešanović: 'Dobijene' utakmice moramo dobijati

Nakon utakmice, stručni štab ali i kompletno rukovodstvo Veleža imalo je pomiješane emocije. Zadovoljni su rezultatom, koji je ipak malo ko očekivao, ali i pomalo razočarani jer su mogli i pobijediti. "Ne znam šta bih rekao u ovom trenutku. Biti ljut nakon 2-2 sa Sochauxom nije realno, a ni pošteno. Ipak, najveći uspjeh ove utakmice će biti ako naučimo da dobijamo 'dobijene' utakmice“. Upravo je jedna takva bila danas, pa bez obzira igramo li sa Sochauxom ili nekom drugom ekipom koju ćemo zimus gledati na TV-u u nekom evropskom kupu ili da igramo protiv nekog kantonalca, mi moramo naučiti sačuvati rezultat", rekao je nakon utakmice Mirza Varešanović, šef stručnog štaba Veleža, i dodao:

"Daleko do toga da sada se osjećam razočarano ili pesimistično. Ne, naprotiv, momci su opet odigrali veoma disciplinovano i to protiv ekipe koja je sigurno jača nego što je to Brest. U drugom dijelu smo opet pružili priliku nekolicini igrača, tako da mnogo razloga za zadovoljstvo i optimizam imamo svi zajedno. Opet kažem, ostaje žal za propuštenom prilikom i bespotrebnim faulom, a onda kao nepisano pravilo dogodi se da igrač izvede slobodnjak na onakav način. Već sutra slijedi analiza grešaka iz ove utakmice i priprema za sljedećeg protivnika, koji će nam biti i ujedno generalka pred Čelik".

Prijateljski susret:

Sochaux – Velež 2:2 (1:1)

Strijelci: 1:0 Privat (26), 1:1 Rovčanin (29), 1:2 Hasanović (47), 2:2 Dias (86)

Sochaux: Camara (od 46. Collas), Sauget (od 64 Gainet), Boumal, Peybernes (od 83. Zouma), Duplus, Poujol, Martin (od 70. Perreira), Dias, Mikari (od 46. Prcić), Butin (od 64. Gurler), Privat (od 83. Rey)

Trener: Mehmed Baždarević

Velež: Oštraković, Škaljić, Merzić, Kajtaz, Lakičević(od 70.Ivetić), Kodro, Demić (od 57 Jjazvin), Hasanović( od 77. Zolj), Rovčanin (od 65. Duraković), Spahić (od 46. Velagić), Okić (od 80. Brković) Trener: Mirza Varešanović