Nogomet
384

Smanjimo brige pred Dublin: Zmajevi večeras ruše oslabljene Irce

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon katastrofalnog početka kvalifikacija za Euro, stigli smo do pozicije favorita u baražu. Pet pobjeda u šest utakmica, vrlo dobra forma igrača i odlična atmosfera faktori su koji ulijevaju samopouzdanje. Pored svega toga, pozitivan efekt stvaraju i problemi protivnika koji i minimalan poraz smatra uspjehom. To moramo iskoristiti.

Mi smo favoriti, Irci u problemima

Naravno da pozicija favorita nije uvijek ugodna. Zavisi kako se sa njom nosite. Ali, u situaciji kakvoj se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi, uloga favorita neće prouzrokovati opuštanje. Svi znamo u kakvom smo položaju bili prije godinu dana kada smo u leđa gledali Kipru, Izraelu, Velsu i Belgiji. Kada je nakon 4. kola grupe B kvalifikacija za Euro 2016 iza našeg tima, koji je na “putovanje“ ka velikom takmičenju prvi put u historiji krenuo iz prvog šešira gdje obitavaju najbolje rangirane selekcije Starog kontinenta, bila samo Andora. Zmajevi su svjesni koliko su morali kalkulisati da bi došli u ovu poziciju. Stoga, motiv, odlučnost, želja, ali i oprez su neupitni.

Našem protivniku ne odgovara ni vrijeme ni mjesto za ovu utakmicu. Vrijeme zbog povreda golmana Shaya Givena i Roberta Elliota, te napadača Shanea Longa i kapitena Johna O'Sheaja koji je svakako suspendovan za prvi meč, ali zbog povrede upitan je i za uzvrat. A Ircima ne odgovara mjesto pošto bi vjerovatno bolje bilo da povredama i suspenzijama narušeni barem igraju pred svojim navijačima. Ovako, reprezentacija koja je u grupi D završila iza Njemačke i Poljske, te ispred Škotske, Gruzije i Gibraltara, nema izbora i baraž dočekuje u nezavidnoj situaciji.

Nas krasi napad, njih odbrana

Karakteristično za naš tim je da posjedujemo igrače ofanzivno nastrojene i sposobne da ugroze protivnički gol, ali da se ne možemo pohvaliti dobrim defanzivnim učinkom. To govore i brojke. Od posljednjih šest utakmica, mi smo u njih pet postizali minimalno po dva gola, a u 10 kvalifikacijskih utakmica primili smo 12 golova. Sedam golova smo primili u periodu od 15 do 45 minute što procentualno iznosi čak 58%. Po procentu primljenih golova u navedenom periodu smo najgora ekipa kvalifikacija.

Kod Irske je situacija obrnuta. Oni teško primaju golove, ali ih teško i postižu. Oni su u 10 utakmica grupne faze primili samo sedam pogodaka, dva manje od Njemačke koja je bila sa njima u grupi. Kada su u pitanju postignuti golovi, izuzmemo li 11 postignutih golova Gibraltaru u dva meča, Irska je na preostalih osam utakmica postigla osam pogodaka, a od posljednjih 11 utakmica u gostima čak na njih šest Irci nisu postigli pogodak.

Borba u veznom redu

Pred ovu utakmicu najveći fokus se stavlja na Miralema Pjanića koji je za Romu u ovoj sezoni postigao sedam pogodaka i upisao šest asistencija. Četiri pogotka je postigao iz slobodnih udaraca zbog čega se smatra najboljim izvođačem slobodnih udaraca na svijetu u ovom trenutku. Međutim, Pjanića ne krasi samo statistika postignutih golova i upisanih asistencija. Mire je odavno poznat po svojoj kreativnosti, pas-igri i kretnji bez lopte, te se smatra jednim od najboljih veznih igrača Starog kontinenta. Kada se tome doda Edin Džeko i činjenica da on i Mire igraju skupa u Romi, onda je jasno gdje je najveća snaga našeg tima. Jedini igrač na kojeg ne možemo računati u prvom meču je suspendovani Muhamed Bešić.

U redovima Irske, usljed izostanaka napačkog dvojca Shanea Longa i Jonathana Waltersa, te štopera Johna O'Sheaja, najveću pažnju privači vezni red gdje igraju James McCarthy iz Evertona i Glenn Whelan iz Stoke Cityja. Oni čine “srce“ tima i bit će ključna figura u zaustavljanju našeg veznog reda. Dilemu oko sastavljanja tima Martinu O'Neilu predstavlja i Wes Hoolahan iz Norwicha kojem prijeti suspenzija ukoliko dobije žuti karton, a zbog činjenice da je klasični playmaker, obično i ostaje na klupi u gostujućim mečevima. Jedini izuzetak bio je gostujući meč protiv Gibraltara.

Brojke koje nas ohrabruju

Nama je ovo treći baraž. Prvi put smo u ovoj fazi bili tokom kvalifikacija za Mundijal 2010. godine kada nas je sa ukupnih 2:0 izbacio Portugal. Dvije godine kasnije u kvalifikacijama za Euro 2012. ispali smo od istog protivnika sa ukupnih 6:2. Ovog puta mi smo favoriti, a u ovaj meč ulazimo kao ekipa koja je u posljednjih osam domaćih utakmica slavila šest puta, te po jednom upisala remi i poraz. Uz to, satisfakciju nudi i podatak da je Edin Džeko na svakoj od posljednje tri domaće utakmice postigao pogodak.

Naša statistika na domaćem terenu još više Ircima dodaje “so na ranu“, jer oni imaju izuzetno loš skor u gostima. U posljednjih 11 gostujućih utakmica upisali su samo dvije pobjede i to protiv Gibraltara i Gruzije, dok su u preostalih devet mečeva zabilježili su pet remija i četiri poraza. Ovo je njihov sedmi nastup u baražima, a do sada su dva puta uspjeli proći dalje. Prvi put u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine kada su sa ukupnih 2:1 savladali Iran i drugi put u kvalifikacijama za Euro 2012 kada su u dvije utakmice sa ubjedljivih 5:1 prošli Estoniju.

Utakmica se igra u 20 sati i 45 minuta uz direktan prijenos na BHT-u.