Kvalifikacije za SP
0

Sloveniji tri boda u Bratislavi

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pobjedom protiv Slovačke u Bratislavi s 2-0, slovenska nogometna reprezentacija praktički je osigurala (barem) drugo mjesto u trećoj skupini europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Odabranici slovenskog izbornika Matjaža Keka, koji je ovih dana produljio suradnju sa slovenskom kućom nogometa do 2012. godine, odigrali su odličnu utakmicu u Bratislavi. Vrlo čvrsta i disciplinirana obrana krasila je slovensku reprezentaciju, ali i podosta iskazanih ambicija u igri prema naprijed, što se Slovencima itekako isplatilo. Poveli su u 56. minuti pravim eurogolom Valtera Birse, koji je iz velike daljine, iskosa s lijeve strane, opalio lijevicom i 'skinuo paučinu' iz lijevog ugla domaćeg golmana Muche. Konačnih 0-2 postavio je Nejc Pečnik u trećoj minuti sudačke nadoknade iz kontranapada, na asistenciju napadača njemačkog Kölna Milivoja Novakoviča.

Slovačka je pretrpjela drugi poraz u kvalifikacijama, ali još uvijek drži konce svoje sudbine u vlastitim rukama. Ukoliko Slovaci u srijedu u Chorzowu pobijede domaću Poljsku, igrat će na Svjetskom prvenstvu. No, ukoliko ta utakmica završi bilo kojim drugim ishodom, a Slovenija u Serravalleu savlada autsajdera San Marino, na Svjetsko prvenstvo će Slovenci! To bi im bio drugi odlazak na Mundijal, nakon 2002. godine, kada su izgubili sve tri utakmice u skupini. Slovaci, pak, nikada nisu igrali na završnom turniru nekog velikog natjecanja, bez obzira da li u pitanju bila svjetska ili europska smotra.

Pobjeda Slovenije, prva koju su Kekovi nogometaši ostavrili u gostima u ovim kvalifikacijama, praktički je izbacila iz utrke za drugo mjesto Češku, koja je u Pragu pobijedila Poljsku s 2-0 golovima Necida u 51. i Plašila u 72. minuti.

Slovačka je vodeća u skupini s 19 bodova, Slovenija druga sa 17, a Češka je treća s 15 bodova.

Kvalifikacije za SP, skupina 3:

Slovačka – Slovenija 0-2 (Birsa 56, Pečnik 90+3) Češka – Poljska 2-0 (Necid 51, Plašil 72)

Poredak: 1. Slovačka 19, 2. Slovenija 17, 3. Češka 15, 4. Sjeverna Irska 14, 5. Poljska 11, 6. San Marino 0