Veliki uspjeh
20

Slovenija drugi put u historiji ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo u nogometu

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Slovenije je u posljednjem kolu grupe H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pobijedila Kazahstan rezultatom 2:1 i po drugi put u historiji ostvarila plasman na prvenstvo Evrope.

Jedini pogodak u prvom dijelu je postigao Benjamin Šeško u 41. minuti utakmice sa jedanaest metara i to nakon što je Yan Vorogovskiy oborio Petra Stojanovića.

Ipak, Kazahstan je u nastavku uspio doći do izjednačenja rezultata i to preko Ramazana Orazova u 48. minuti susreta da bi četiri minute prije kraja Benjamin Verbič donio veliku pobjedu Slovencima i plasman na Euro.

Slovencima je ovo četvrto veliko takmičenje u historiji, a drugi put su se uspjeli domoći plasmana na prvenstvo Evrope, prvi put poslije Eura 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj.

Učestvovali su dvaput na Svjetskim prvenstvima i to 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji te 2010. godine u Južnoj Africi.

U drugoj utakmici ove grupe Sjeverna Irska je pobijedila Dansku, bilo je 2:0, a golove na utakmici su postigli Price u 60. i Charles u 81. minuti susreta.

Posljednji meč ove grupe između San Marina i Finske je donio pobjedu skandinavske selekcije rezultatom 2:1.

Rezultati i strijelci:

Sjeverna Irska - Danska 2:0 (Price 60', Charles 81')

Slovenija - Kazahstan 2:1 (Šeško (p) 41', Verbič 86' / Orazov 48')

San Marino - Finska 0:2 (Berardi (p) 90+8' / Soiri 50', 58')

Tabela:

U okviru grupe E, Češka Republika je pobijedila Moldaviju rezultatom 3:0 te im tako uskratila mogućnost da se plasiraju na rpvo veliko takmičenje u historiji.

Golove za Čehe i plasman na Euro su postigli David Doudera u 14. i Tomas Chory u 72. minuti susreta te Tomas Souček u 90. minuti utakmice.

U drugom meču ove grupe, Albanija koja je već ranije osigurala plasman na Euro, je remizirala sa Farskim Otocima, bilo je 0:0.

Rezultati i strijelci:

Češka Republika - Moldavija 3:0 (Doudera 14', Chory 72', Soucek 90')

Albanija - Farski Otoci 0:0

Tabela: