Nogomet
281

Sloboda deklasirala Sarajevo i izborila Evropu, Široki pobijedio Drinu, novo razočarenje Želje

Piše: O. T.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U pretposljednjem, 29. kolu BHT Premijer lige Sloboda je na Tušnju sa 4:0 savladala Sarajevo i izborila Evropu, Široki je rezultatom 3:0 u gostima savladao Drinu iz Zvornika, dok je Željezničar na Grbavici remizirao sa Rudarom iz Prijedora (1:1).

Sloboda je u ovaj meč ušla sa nadom da uz pobjedu nad Sarajevom i uz eventualni kiks Zrinjskog protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja u posljednjem kolu napadne titulu. Međutim, Zrinjski je savldao Mladost (3:0) i osigurao titulu tako da je Sloboda protiv Sarajeva igrala za plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone.

Tuzlaci su odlično otvorili meč. Stjepanović je imao dobru šansu u četvrtoj minuti, ali je Delač odbranio. Potom je Sarajevo zaprijetilo preko Bekića u šestoj minuti. Rezultat se nije mijenjao,

Odličnu šansu za Slobodu imao je Zeba koji je šutem iz slobodnog udarca natjerao Delaša na intervenciju. Golman Sarajeva se istakao i u 30. minuti kada je odbranio udarac Kostiću.

Nakon odličnih intervencija, Delač je u 33. minuti faulirao Krpića i skrivio penal, a siguran realizator za 1:0 bio je Zeba.

Samo tri minute kasnije, Stjepanović šutira, lopta se odbija od Kovačevića i vara Delača za Slobodnih 2:0.

Do kraja prvog dijela nije bilo velikih šansi, a ni drugo poluvrijeme nije donijelo mnogo uzbuđenja kao prvi dio meča.

Ipak, Sloboda je u poprilično mirnom poluvremenu uspjela doći do još dva gola, a strijelci su bili Veselinović u 83. minuti i Sarić 92. minuti za konačnih 4:0 čime je osigurala plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone.

Željezničar je na Grbavici remizirao sa putnikom u niži rang Rudarom iz Prijedora (1:1) i izgubio skoro sve šanse za plasman u Evropu.

Plavi su imali nekoliko izuzetnih prilika poput one Lendrićeve iz 13, minute kada se zatresla prečka, kao i šanse Tiaga u 56. minuti kada se zatresla stativa.

U međuvremenu, prijetili su i gosti preko Milutinovića u 15. minuti i Erića u 40. minuti, ali je Fejzić odlično branio.

Gosti su poveli preko Rokvića u 80. minuti, ali je konačnih 1:1 postavio Lendrić u 91. minuti čime je Želji ostavio minimalne šanse za plasmanom u Evropu.

Plavi u posljednjem kolu gostuju Slaviji gdje se nadaju pobjedi te da pri tom Sarajevo na Koševu izgubi od Olimpica. Jedino tako Željo može biti četvrti. Tada bi otišao u Evropu ako Sloboda osvoji Kup BiH.

Ovo je bio treći vezani meč bez ligaške pobjede za Željezničar. Plavi su upisali dva remija (Rudar i Zrinjski), te poraz od Čelika.

Široki Brijeg je stigao nadomak plasmana u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone.

Široki je golovima Wagnera (47'), Kožulja (50') i Krstanovića (62') minuti rezultatom 3:0 savladao Drinu u Zvorniku i zauzeo treće mjesto na tabeli.

U narednom kolu Široki dočekuje Radnik i pobjedom može osigurati Evropu.

Tabela: