Sve je priznao
9

Slavni Azijac kojeg pamtimo iz Premiershipa osuđen na doživotni zatvor

D. P.
Tie je bio saigrač Rooneya u Evertonu (Foto: Twitter)
Tie je bio saigrač Rooneya u Evertonu (Foto: Twitter)
Jedna od najvećih legendi modernog azijskog nogometa Li Tie osuđen je na doživotni zatvor, navode mediji iz Kine.

Legendarni Kinez, koji je među prvima iz svoje zemlje stigao u Evropu i tako "probio led", igrao je u Premier ligi za Everton i Sheffield United.

Međutim, sada je osuđen na doživotni zatvor nakon što je priznao davanje mita i učestvovanje u namještanju nogometnih utakmica.

Kineski državni tužilac optužio je Lija Tieja za primanje i nuđenje mita tokom akcije suzbijanja korupcije u nogometu. Sada je vijest o njegovoj doživotnoj kazni odjeknula u nogometnoj javnosti, a prenio ju je sportski novinar iz Kine za evropsko tržište Mark Dreyer.

Li je priznao da je platio više od 350.000 eura kako bi postao selektor nogometne reprezentacije Kine. Također, priznao je da je odigrao ulogu u skandalu s namještanjem utakmica kako bi dobio promaknuće u klubovima Hebei China i Wuhan Zall.

"Jako mi je žao. Trebao sam držati glavu na zemlji i slijediti pravi put. Postojale su određene stvari koje su u to vrijeme bile uobičajena praksa u nogometu. Postigavši uspjeh na takve neprikladne načine, zapravo sam postao sve nestrpljiviji i željniji brzih rezultata", poručio je Tie nakon presude.

Li Tie je u Engleskoj bio član Evertona i Sheffield Uniteda, a igrao je u Kini za Liaoning i Chengdu. Za reprezentaciju Kine upisao je 92 nastupa, a od 2019. do 2021. godine bio je selektor reprezentacije. To će ga na kraju koštati doživotne slobode.