Nogomet
8

Slavko Petrović: Prioritet je spremiti se za Ligu 12, iskorak u Evropi bio bi fenomenalan

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trener Radnika iz Bijeljine Slavko Petrović u razgovoru za portal Klix.ba govorio je o pripremama njegovog kluba za predstojeću sezonu, o šansama u kvalifikacijama za Evropsku ligu te o Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Radnik će u prvoj utakmici 1. pretkola Evropske lige sutra u 19:30 sati gostovati bugarskom Beroeu iz Stare Zagore koji je favorit u ovom okršaju. Prema riječima Petrovića prioritet Radnika je spremiti se za Ligu 12, jer evropska takmičenja mnogim ekipama s ovih područja naprave problem.

"Mi se nismo spremali smo za Evropu, jer je pred nama jedna teška sezona u prvenstvu. Prioritet je spremiti ekipu za Ligu. Izvukli smo protivnika kojeg je jako teško proći i to nam nije prioritet iako bismo to svi mi željeli. Vidjeli ste prošle sezone da su sve ekipe sa Balkana koje su se spremale za Evropu imale problem u domaćem prvenstvu. Prošlogodišnji pobjednik Kupa Olimpic spašavao se od ispadanja u posljednjem kolu, a znate kako su završili Sarajevo i Željezničar. Mi smo svoje ciljeve ispunili, ali naravno da bi bilo fenomenalno ako prođemo", kazao je Petrović.

"Drago mi je da naši igrači idu u vrhunske klubove"

Problem Radniku stvara odlazak velikog broja igrača koji je protekle sezone nastupao za ovaj klub, a među njima je i mnogo onih koji su bili standardni. Među ostalima, klub su napustili Dušan Hodžić koji je prešao u Sarajevo, Milivoje Lazić i Adnan Šećerović su prešli u Željezničar, Slobodan Jakovljević i Momčilo Mrkaić u Zrinjski, Asmir Avdukić u Borac. Ipak, klub je uspio dovesti nekoliko pojačanja (Jovo Kojić, Demir Peco, Senadin Oštraković...), ali toliko promjena otežava uigravanje tima.

"Imamo veliki problem da uigramo ekipu. Napustilo nas je ukupno 14 igrača i drago mi je da su neki od njih otišli u vrhunske klubove poput Zrinjskog, Sarajeva i Željezničara. To je i jeste bio cilj da školujemo igrače te da oni nama pomognu, ali i mi njima. Od tih 14 igrača, možemo reći da je sedam bilo standardno i sada treba dovesti adekvatna pojačanja te uigrati ekipu. Već smo doveli nekoliko igrača i može se reći da u širini imamo kvalitetniji igrački kadar, ali da li će prvih 11 igrača imati kontinuitet, vidjet ćemo kada krene prvenstvo", riječi su 57-godišnjeg trenera.

"Naš budžet je smiješan"

Iako su osvojili Kup i plasirali se u Evropu, u Radniku nisu napredovali mnogo u finansijskom segmentu.

"Finansijski nismo napredovali. Sigurno će nam novac od Evrope koji će doći u nobembru biti stimulans. Mi i dalje imamo budžet kao u prošloj sezoni. Sa takvim budžetom je smiješno igrati Premijer ligu, ali mi smo uspjeli da se s tim, ne samo održimo, nego da napravimo iskorak i iznenađenje", govori Petrović.

Govoreći o Evropskom prvenstvu u Francuskoj, Petrović nije oduševljen utakmicama, ali raduje se iznenađenjima.

"Većinu utakmica sam gledao. Nisam naročito oduševljen. Sigurno da tu ima ekipa koje su iznenadile. Vidite da čitav svijet napreduje. Nekad je bilo četiri-pet velesila, a sada je sve teže i favoritima doći do uspjeha. Tipičan primjer je ispadanje Engleske od Islanda koji je po broju stanovnika smiješan, ali to je draž fudbala. Cilj svih ekipa je da se približe vodećim ekipama i mislim da je mnogo država to uspjelo i da će biti još iznenađenja na Euru", kazao je za kraj razgovora Slavko Petrović.