Nogomet
27

Škrba: Derbi je utakmica za prestiž; Lugušić: Za derbije se živi

Piše: Edin Isanović
Dragan Škrba i Enver Lugušić bivši su golmani Željezničara i Sarajeva. Nekada su svojim sjajnim odbranama nosili ambicije Plavog i Bordo tima. U nedjelju se igra prvenstveni vječiti derbi sarajevskih rivala. Oba kluba imaju minimalne šanse za osvajanje naslova prvaka, ali je pobjeda u ovakvim utakmicama izuzetno važna.
Dragan Škrba
Dragan Škrba

Razgovarali smo s dvojicom nekadašnjih čuvara mreža dva najpopularnija bh. tima i saznali šta oni očekuju od najvećeg derbija naše države. Nakon njihovih izjava shvatili smo da svim srcem bodre svoje bivše klubove.

Šta očekujete od narednog sarajevskog derbija?

Škrba: Derbi je u jugoslovenskoj ligi imao svoje značenje i bio poštovan. To je utakmica za prestiž u gradu na Miljacki. Mislim da će i okršaj u nedjelju odlučivati nijanse. Gledajući po imenima možda Sarajevo ima bolju ekipu. Ipak, Željo igra na Grbavici. Tu je uvijek favorit i ne bi smio dozvoliti iznenađenje. Kada je tim sa Koševa bio šampion, mi smo ih pobjeđivali u Dolini ćupova.

Lugušić: Mislim da su i Željo i Sarajevo kvalitetni. Tim sa Grbavice ima odličnog trenera Dinu Đurbuzovića. S druge strane, Bordo tim ima sjajnog Dženana Uščuplića, koji je došao nakon odlaska Jarnija kojeg nisu trebali ni dovoditi. Utakmica će biti teška i nikome ne dajem blagu prednost. Naravno, navijam za Sarajevo.

Možete li izdvojiti neki okršaj sarajevskih rivala u vrijeme kada ste vi bili među stativama?

Škrba: Branio sam dosta derbija, jer sam dugo bio među stativama Željinog gola. Sjećam se poraza na Koševu od 2:1. Bio je krcat stadion, tada je zabilježena najveća posjeta. Pamtim jedan derbi kada smo Bordo tim pobijedili 4:0 na Grbavici. Također, u sjećanju mi je ostao sudar na Koševu kada su se izvodili penali nakon remija. Mislim da sam odbranio Nediću i Božoviću jedanaesterce.

Enver Lugušić
Enver Lugušić
Lugušić: Poseban utisak na mene je ostavi okršaj 1986. godine. Debitovao sam protiv Želje. Izgubili smo 4:1, ali sam branio izvanredno. Zaustavio sam i udarac sa jedanaest metara. Odmah nakon meča zvali su me trenerski stručnjaci i rekli su mi da će me zvati u reprezentaciju Jugoslavije. To je jedna od najboljih utakmica u životu koju sam branio.

Koji detalji presude ovakve dvoboje, šta može biti odlučujuće?

Škrba: Finese. U ovim utakmicama uvijek je bilo neke pozitivne treme. Možeš u nekim mečevima igrati loše, ali u derbiju pristalice kluba žele da se daje maksimum. Ipak, to je prestiž u gradu i to puno znači. Mi smo išli u karantin i ostajali po dva dana. Svi smo davali sve od sebe i željeli smo da slavimo. Važno je u utakmicu ući hladne glave. Moja generacija imala je uspjeha protiv Sarajeva. Posebna je to draž i rijetko ko to može da osjeti. Vidite da u okruženju ima u Beogradu derbi i vidite koliki su naboji tamo.

Lugušić: Želja, volja i htijenje. Jednostavno ono kako se čovjek u tim trenucima osjeća. Za te utakmice se živi. Sjećam se da je bilo pozitivne treme, razmišljaš o utakmicu do kasno u noć. Sa nestrpljenjem čekaš da krene lopta sa centra. Mislim da će to potvrditi svi učesnici derbija. To je nešto posebno, to se pamti.

Možete li povući paralelu nekadašnjih i aktuelnih vječitih derbija?

Škrba: Nekadašnji derbiji su bili kvalitetniji, bilo je više dobrih igrača, stadioni su bili puni. Pozitivnije je bio odnos između navijača. Kada sve sagledate shvatite da danas to ide drugim putem.

Lugušić: Nekada je bilo sve drugačije, bilo je više gledalaca u odnosu na danas. Ako igrač dobro odigra ili odbrani protiv gradskog rivala, ima najmanje pola godine kredita kod navijača. Uvijek je bilo tako, a pristalice kluba dobro to pamte.

Slažete li se sa konstatacijom da je izuzetno važno da u ovakvim utakmicama golmani budu na visokom nivou?

Škrba: Golman puno znači za ekipu. Onaj koji bude više pshički spremani i ne bude imao treme, biti će bolje za ekipu. Ako slučajno kiksa, može sve krenuti u drugom smjeru. Dok sam ja branio često su golmani bili igrači utakmica. Izuzetno je važna ta 'prva lopta' koja ulijeva sigurnost.

Lugušić: Apsolutno! Najvažnije karike su bili čuvari mreže. Ako golman ima samopouzdanje i daje sigurnost odbrani, onda cijela ekipa igra dobro.