Nogomet
157

Sjećate li se kad su Zmajevi posljednji put izgubili?

Piše: J. Hadžiahmetović
Reprezentacija BiH više od 13 mjeseci nije poražena (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija BiH više od 13 mjeseci nije poražena (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH u posljednjih godinu dana pokazala je svu svu snagu i talent. Zmajevi su na korak od Svjetskog prvenstva u Brazilu. Za ovaj historijski podvig trebat će im devet bodova iz četiri utakmice.

Izabranici selektora Safeta Sušića moraju uspješno odraditi dvomeč sa Slovačkom u septembru, te na Bilinom Polju mjesec dana kasnije, u utakmici protiv Lihtenštajna, čekirati kartu za Brazil.

Odlične partije u kvalifikacijama, bez ijednog poraza, Zmajevima su osigurale historijsku 14. poziciju na FIFA-inoj listi, devetu ako gledamo reprezentacije Starog kontinenta.

Nesavladiva era Papeta i njegovih ratnika počela je na stadionu Soldier Field u Chicagu, 31. maja 2012. godine.

Te noći, ispostavit će se, u sudijskoj nadoknadi smo izgubili posljednju utakmicu nakon što je reprezentativac Meksika Javier Hernandez Chicharito savladao Asmira Begovića za konačnih 2:1. Od tada, bh. reprezentacija bilježi sve pobjede i jedan remi.

Nakon Meksika, Zmajevi su gazili sve pred sobom. Redom su padali Vels, Lihtenštajn, Latvija, Grčka, Alžir, Litvanija, Slovenija...

Velšane smo na njihovom domaćem terenu u Llanelliju savladali rezultatom 2:0, zahvaljujući golovima Vedada Ibiševića i Miroslava Stevanovića. Bilo je to polovinom augusta.

Nakon ove utakmice, počele su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Prvu utakmicu Zmajevi su igrali protiv Lihtenštajna u gostima. Zahvaljujući hat-trickovima Džeke i Ibiševića, te dva gola Zvjezdana Misimovića, domaću reprezentaciju savladali su rezultatom 8:1.

Tamo gdje su Misimović i Džeko stali u utakmici protiv slabašnog Lihtenštajna, nastavili su u Zenici protiv Latvije. U grotlu i nevjerovatnoj atmosferi Bilinog Polja, gosti su se kući vratili sa četiri gola u mreži. Osim navedenog dvojca, u listu strijelaca se upisao i Miralem Pjanić.

U trećoj utakmici kvalifikacija Zmajevi su otputovali u Atinu, 12. oktobra sa stadiona Georgios Karaiskaki bh. reprezentacija otišla je neporažena. Ovaj remi bez golova, ispostavit će se, bit će vrijedan kao i pobjeda.

Nakon ovog remija, Litvanci su gostovali u Zenici. Nisu se mnogo bolje proveli od svojih komšija Latvijaca. Oni su se kući vratili sa tri gola u mreži. Po jedan gol postigli su Ibišević, Džeko i Pjanić.

Mini pauzu između kvalifikacionih utakmica reprezentacija BiH popunila je prijateljskim susretom protiv Alžira u gostima. Na terenu koji je bio prikladniji za vaterpolo nego za nogomet, gol Muamera Svrake u sudijskoj nadoknadi bio je dovoljan za pobjedu protiv Pustinjskih lisica, koje predvodi Jablaničanin Vahid Halilhodžić. Ovo je ujedno bila i posljednja utakmica u 2012. godini.

Ovu godinu smo otvorili pobjedom. Početkom marta Zmajevi su gostovali u Sloveniji i u prijateljskoj utakmici bez problema savladali Zmajčeke rezultatom 3:0, što je bila sjajna uvertira za ono što je uslijedilo 22. marta u Zenici.

U vjerovatno najvažnijoj utakmici kvalifikacija Grci su poraženi 3:1 zahvaljujući oštrici Džeko-Ibišević.

Rasterećeni, ali oprezni, reprezentativci su nakon toga odletjeli u Latviju, dali pet golova domaćoj reprezentaciji i vratili se u Sarajevo.

Gledajući u konačnici, u posljednjih devet utakmica ubilježili smo osam pobjeda i jedan remi. Pri tome smo postigli 29 golova i primili samo četiri.

Sve ovo govori o snazi jedne relativno mlade reprezentacije, koja ima glavu i rep, ali i selektora koji nije showman, ali je veliki radnik i nogometni znalac.