Trenuci za pamćenje
8

Sjećate li ih se? Ovo je 10 najboljih debija nogometaša u novijoj historiji

DP
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Svaki nogometaš osjeća veliku želju da se dokaže već na prvoj utakmici za novi klub, ali samo neki su doživjeli debije iz snova.

Erling Haaland je u subotu doživio jedan od najboljih debija u historiji nogometa.

Norveški je napadač utakmicu Borussije iz Dortmunda protiv Augsburga započeo na klupi za rezervne igrače. Nakon minusa od dva gola, pri rezultatu 1:3, trener Lucien Favre pozvao je ovog 19-godišnjaka i pružio mu priliku da debitira, nadajući se da se utakmica može spasiti.

Zahvaljujući Haalandu, to se i dogodilo. Prvi gol je postigao nakon svega tri minute provedene u igri, a zatim i drugi u 70. minuti. Devet minuta nakon, uslijedio je i treći gol za hat-trick. Haalandu je bilo potrebno svega 23 minute da u potpunosti preokrene rezultat.

Haaland nije jedini igrač koji je imao gotovo savršen debi za svoj klub. U nastavku teksta, givemesport.com je naveo 10 najboljih debija u novijoj historiji nogometa.

Wayne Rooney | Manchester United - Fenerbahče (2004.)

Samo nekoliko sedmica nakon što je potpisao za Manchester United, 18-godišnji Rooney je razorio Fenerbahče u Ligi prvaka. Mladi napadač koji je došao iz Evertona, zabilježio je hat-trick i asistenciju, u pobjedi svoje ekipe rezultatom 6:2.

Treći gol iz slobodnog udarca bio je posebno lijep.

Zlatan Ibrahimović | La Galaxy - Los Angeles FC (2018.)

Čini se da je Ibrahimović uvijek ostavljao odličan dojam na svojim debijima. Bio je dvostruki strijelac u prvoj utakmici za Paris Saint-Germain, ali debi koji je imao u ekipi LA Galaxy je izvan konkurencije.

Ibrahimović je u igru ušao u 71. minuti kada je njegova ekipa u gradskom derbiju gubila 3:1. Dvije minute nakon ulaska postigao je prvi gol, a izjednačio je nevjerojatnim lob udarcem s 30 metara. U nadoknadi vremena, Zlatan je postigao i treći gol i svojoj ekipi je donio pobjedu.

Christian Vieri | Inter Milan - Verona (1999.)

Od Christiana Vierija koji je iz Lazija doveden za tada rekordan iznos od 32 miliona funti, očekivalo se zaista puno u Interu.

Na svom debiju u novom klubu, Vieri se navijačima predstavio postižući hat-trick na debiju protiv Verone.

Romario | Barcelona - Real Sociedad (1993.)

Romario je 1993. prešao iz PSV Eindhovena u Barcelonu i uspio je postići hat-trick u svom debiju protiv Real Sociedada.

Romario je te sezone postigao 30 golova u 33 utakmica i Barcelona je postala prvak Španije zahvaljujući boljoj gol razlici od ekipe Deportiva.

Federico Macheda | Manchester United - Aston Villa (2009.)

U sezoni 2008./09., Manchester se s Liverpoolom borio za naslov prvaka. U utakmici protiv Aston Ville pri rezultatu 2:1 za goste, trener Alex Ferguson priliku je pružio tada 17-godišnjem Machedi.

Italijanski napadač je u nadoknadi vremena pogodio mrežu i donio veliku radost domaćim navijačima.

[TWITTER]981883284090245127[/TWITTER]

Sergio Aguero | Manchester City - Swansea (2011.)

Aguero je svoju prvu utakmicu u Cityju započeo na klupi. Na teren je ušao u 59. minuti, a deset minuta bilo mu je potrebno da zatrese mrežu.

Nakon ovog gola uslijedila je i asistencija za Davida Silvu, a tačku na utakmicu stavio je još jednim nevjerovatnim golom u nadoknadi vremena.

Gianluigi Buffon | Parma - AC Milan (1995.)

Jedan od najboljih golmana u historiji nogometa Gianluigi Buffon doživio je debi za pamćenje protiv velikog Milana.

Iako je imao samo 17 godina, mladi golman Parme načinio je nekoliko zapanjujućih obrana, doprinijevši da njegova ekipa sačuva mrežu.

Dino Zoff je tada rekao da nikada nije vidio debi poput Buffonovog i da je bio impresioniran njegovom osobnošću i kvalitetom koji je pokazao.

Buffon je u ovoj utakmici uspio zaustaviti udarce velikih zvijezda – Georgea Weaha i Roberta Baggija.

Zinedine Zidane | Francuska – Češka (1994.)

Francuska je na poluvremenu gubila 2:0 od Čeha, a onda je Zidane došao u prvi plan.

Pet minuta prije kraja utakmice, Zidane je na sebi svojstven način postigao svoj prvi gol za reprezentaciju – prevario je dvojicu nogometaša i slabijom nogom zatresao mrežu s 20 metara.

Nekoliko minuta nakon postigao je i gol za izjednačenje, glavom nakon kornera. Bio je to početak izvanredne karijere.

Ronaldo | Real Madrid – Alaves (2002.)

Ronaldu je bila potrebna samo 61 sekunda nakon što je ušao s klupe da postigne svoj prvi gol za Real Madrid.

Brazilac je do kraja utakmice postigao još jedan i time je zaslužio ovacije s tribina.

Alvaro Recoba | Inter  - Brescia (1997.)

Ronaldo je također debitirao za Inter protiv Brescije, što je pridonijelo da Recoba ne bude u prvom planu.

Međutim, Recoba je ukrao Ronaldu slavu nakon dva nevjerovatna gola koja je postigao u posljednjih 10 minuta utakmice, nakon što je ušao s klupe.

Prvi gol bio je pravi projektil s 25 metra koji je završio u suprotnom, gornjem desnom uglu gola. Majstorija viđena kod drugog gola iz slobodnog udarca bila je samo uvertira za mnogobrojne golove koje će Recoba tokom karijere postići na ovaj način.