Igra u filijali Cityja
34

Sjajna bh. nogometašica putovala 28 sati zbog reprezentacije: Raduje me poređenje sa Sliškovićem

D. P.
Ekić igra u vrlo jakoj ligi za žene, australijskoj A ligi (Foto: Nogometni savez BiH)
Ekić igra u vrlo jakoj ligi za žene, australijskoj A ligi (Foto: Nogometni savez BiH)
Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se jučer u Zenici, a jedna od nogometašica u najboljoj formi Emina Ekić putovala je do naše zemlje čak 28 sati.
Ekić (24) igra za Melbourne City u Australiji, filijali Manchester Cityja, gdje je prešla nedavno i odmah počela sa sjajnim nastupima. Od Melbournea do Sarajeva putovala je čak 28 sati, ali je prepuna euforije i oduševljenja stigla na okupljanje reprezentativki.

"Umorna sam malo, ali mi je fino kad ovdje dođem i ne bih toliko putovala da ne volim da igram za reprezentaciju", ispričala je Emina za zvaničnu stranicu Nogometnog saveza BiH.

Ekić je tokom vikenda postigla gol direktno iz kornera u stilu legendarnog bh. nogometaša i stručnjaka Blaža Sliškovića.

"Nisam znala, do ovog gola, a onda su mi mama i tata puno pričali o njemu. Znam da je on nogometna legenda i drago mi je kad kažu da taj moj gol podsjeća na nekadašnje njegove. Čula sam toliko lijepih priča o gospodinu Sliškoviću i bila bih sretna da ga jednom upoznam", ističe krilna nogometašica.

Kako igra za Melbourne Cityju, filijali Manchester Cityja, ispričala je kako se prilagodila u novom klubu nakon što je napustila rodnu Ameriku.

"Mi smo dio engleskog Manchester Cityja, radimo po njihov planu i programu i to mi se mnogo sviđa. Volim taj način treniranja jer mi pruža mogućnost da napredujem. Australijska liga je brza, jaka, mi dobro igramo i zadovoljna sam. Nakon ovog gola, nadam se da će ih biti još a željela bih i da postignem prvi pogodak u dresu reprezentacije", dodaje ova nogometašica.

Inače, reprezentativke BiH spremaju se za finalna dva duela u Ligi nacija u kojima žele izboriti elitni rang. Trenutno su na prvom mjestu, a predstoje dueli protiv Slovenije u gostima te Bjelorusije kući.

Na spisku za preostala dva meča Lige nacija B nalaze se sljedeće igračice: Jelena Gvozderac (ŽNK Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Selma Kapetanović (Al-Ula Sport klub, S. Arabija), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo),Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Mejrema Medić (ŽNK Osijek, Hrvatska), Ena Taslidža (Turbine Potsdam, Njemačka), Emina Ekić (Melbourn City, Australija), Elma Husić (ŽNK Emina), Maja Jelčić (Inter, Italija), Milena Nikolić (FC Basel, Švajcarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Una Rankić (ŽFK Leotar) i Maja Hrelja (SFK 2000 Sarajevo).

Tabela grupe Lige B – grupa 4: BiH 8, Češka 7, Slovenija 3 i Bjelorusija 2 boda.