Nakon poraza u Tuzli
270

Široki Brijeg ogorčen perfidnim sudijskim greškama protiv njih, ali i drugih klubova: Ovo je moralna kaljuža!

E. B.
Podogak Prusine koji sudija Petrović nije priznao (Foto: Screenshot)
Podogak Prusine koji sudija Petrović nije priznao (Foto: Screenshot)
Nogometni klub Široki Brijeg se oglasio saopćenjem nakon jučerašnjeg poraza od FK Tuzla City (3:1) u kojem su naveli kako ih sudije već duže vrijeme oštećuju i oduzimaju im bodove, ali su stali u zaštitu i drugih klubova koje sudije oštećuju "perfidnim i bezobraznim" greškama.

Saopćenje Širokog Brijega prenosimo u cijelosti.

"Gospodo, ovo je moralna kaljuža!

Ponovno se obraćamo javnosti vezano uz nastavak sudijskih previda i grešaka na štetu našeg kluba. Iako smo - priznajući i vlastite rezultatske neuspjehe - na kraju jesenje polusezone upozoravali na grube sudijske greške kojima je naš klub bivao izravno bodovno oštećen, situacija je ostala gotovo identična s tendencijom rasta prema gorem.

Apeli koje smo upućivali tijelima koja upravljaju bh. nogometom nisu polučili apsolutno nikakav utjecaj na uklanjanje anomalija koje isplivavaju na površinu iz utakmice u utakmicu. Umjesto reakcija koje će spriječiti nanošenje nesagledivih šteta našem nogometu, iz utakmice u utakmicu svjedočimo kako sudijska lokomotiva nastavlja punom parom krojiti tabelu i mešetariti nogometom u BiH. Dakako, uz nečiji blagoslov!

NK Široki Brijeg je utakmicu 26. kola WWin lige ovoga petka u Tuzli izgubio zbog kardinalnih pogrešaka sudija.

Naš klub ima mladu ekipu koja marljivo radi, svakodnevno trenira i koja svoje rezultate želi izboriti isključivo sportskom borbom na zelenom travnjaku. Jedino teren može biti mjerilo vrijednosti i uspjeha u nogometu koje bi se trebalo odvijati pod istim pravilima za sve učesnike.

Nažalost, od uživanja u takvom plemenitom igračkom nadmetanju udaljavaju nas sve češće, bezobrazne i perfidne sudijske nepravde. I ne samo prema našem klubu, nego i prema drugim klubovima, čime se gubi interes za nogomet i udaljava istinske navijače, simpatizere, porodica s djecom i mlade od naših stadiona. Kako smo već rekli, utakmicu na Tušnju presudile su dvije grube sudijske greške:

    1. minuta - mladi Božo Prusina sjajno je potegnuo loptu s 25 metara i savladao domaćeg golmana. Lopta se odbila od prečke i završila iza leđa Tarika Abdulahovića. No, izrazito loši i tendenciozni sudija Dragan Petrović sa svojim pomoćnicima nije priznao njegov maestralni pogodak (ujedno i prvijenac!) iako je lopta prešla gol-liniju cijelim svojim obimom, što potvrđuju i dostupne snimke koje se vrte u medijima.
    1. minuta - na 'pad' Mirzada Mehanovića i dosuđeni jedanaesterac za domaće ne treba trošiti previše riječi. Smatramo kako onakvoj pogibeljnoj reakciji odbrambenih igrača nogometni svijet nije odavno svjedočio.

Nakon Čitluka i susreta s GOŠK-om, drugu utakmicu zaredom, u rasponu od samo četiri dana 'djelitelji pravde' nastavljaju igrati svoju prljavu igru protiv našeg kluba. Naočigled cjelokupne javnosti besramno kradu klub u kojem preko 300 djece svakodnevno trenira i sanja svoje nogometne snove u nekom boljem, zdravijem ozračju.

Podsjećanja radi, na utakmici protiv GOŠK-a promatrač suđenja Rusmir Mrković sudiji Darki Gedžiću zamjerio je dvije kardinalne greške, a to su nedosuđen jedanaesterac za Široki Brijeg i neopravdano dosuđen jedanaesterac za GOŠK, te lošu primjenu kaznenih mjera.

Zbrajajući samo situacije u kojima smo izravno oštećeni i u kojima su sudijske greške odredile konačni rezultat u samo posljednje dvije utakmice našeg kluba, smatramo kako ovo nikako ne može biti izoliran slučaj. Nogomet u BiH je odraz svega lošega u našem društvu. Gospodo, ovo je moralna kaljuža, tonemo sve dublje!", poručili su Širokobriježani