Nogomet
24

Shaqiri hat-trickom odveo Švicarsku u osminu finala SP-a, remi Francuske i Ekvadora

Piše: N. J.
Ekvador - Francuska (Foto: EPA)
Večeras su odigrane posljednje utakmice grupe E Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. U Manausu je Švicarska savladala Honduras 3:0 hat-trickom Shaqirija, dok je Francuska odigrala bez golova protiv Ekvadora u Rio de Janeiru. Iz ove grupe u osminu finala SP-a idu Francuska i Švicarska.

Honduras - Švicarska 0:3

Švicarci su glavni dio posla protiv Hondurasa završili već u prvih 45 minuta kada su ostvarili prednost 2:0. Oba gola postigao je Shaqiri, u 6. i 31. minuti.

Ekipa Ottmara Hitzfelda potvrdila je kvalitet u ovom dijelu igre, a ovaj rezultat na kraju prvog poluvremena bio im je u tim trenucima dovoljan za prolaz dalje, budući da je prvo poluvrijeme susreta Ekvador - Francuska završeno bez golova.

U drugom poluvremenu se nastavilo u sličnom ritmu, a Honduras je već na početku imao dvije dobre prilike za smanjenje rezultata, no u tim trenucima nedostajalo im je koncentracije. Nakon toga, sudija je propustio svirati očiti penal za Honduras.

Ipak, u 71. minuti mrežu su ponovo zatresli Švicarci i to preko večeras odlično raspoloženog Shaqirija koji je svoju igru krunisao hat-trickom, za vodstvo Švicarske 3:0. Za drugi i treći gol asistirao mu je Drmić, dok je kod prvog gola iskoristio dodavanje Lichtsteinera.

Igrači Hondurasa su se trudili doći barem do jednog gola, ali nisu imali sreće, odnosno golman Švicarske Benaglio je sjajno branio večeras. Susret je završen pobjedom Švicarske 3:0, čime je ekipa Ottmara Hitzfelda izborila plasman među 16 najboljih ekipa svijeta.

Ekvador - Francuska 0:0

Francuzi su se i prije ovog meča plasirali u osminu finala te je selektor Didier Deschamps na teren izveo kombinovani sastav. Prvo poluvrijeme nije ponudilo zanimljivu igru, a dvije najbolje prilike desile su se u finišu prvog dijela.

Prvo je Pogba dobro šutirao glavom, ali je golman Dominguez odbranio udarac koji je išao pod prečku. Ekvador je uzvratio preko Ennera Valencije, koji je također dobro šutirao, ali je Lloris dobro intervenisao. Tako je prvo poluvrijeme završeno bez golova.

U prvim minutama nastavka Ekvador je ostao sa deset igrača na terenu nakon što je u 50. minuti isključen Antonio Valencia. To je svakako olakšalo posao Francuzima, koji su ofanzivnije krenuli prema golu protivnika.

Međutim, ni brojčana prednost na terenu nije bila dovoljna Francuzima da večeras ubilježe pobjedu. Kako god, oni će u osminu finala sa prvog mjesta u grupi E.

Grupa E, konačna tabela:

  1. Francuska 7
  2. Švicarska 6
  3. Ekvador 4
  4. Honduras 0

Francuska će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe u grupi F Nigerije, dok će se Švicarska za četvrtfinale boriti protiv prvoplasirane ekipe iz grupe F Argentine.